Nieuws Technologie

Miljoeneninvestering: Eindhovens LionVolt ontwikkelt accu die nooit in brand vliegt

Ze gaan veel langer mee, laden sneller op en vliegen nooit in de fik. De vastestofbatterij is een grote belofte voor de toekomst. LionVolt uit Eindhoven haalde miljoenen euro’s binnen om er een te ontwikkelen. Een e-bike die spontaan in brand vliegt? Verleden tijd.

Merlijn van Dijk (AD) 29 november 2021

Accu e bike fiets

Elektrische fiets in de hens? Dankzij LionVolt wordt dat geschiedenis. Foto ter illustratie: Shutterstock

Iedereen kent wel een verhaal over een elektrische fiets die pardoes in brand vloog of een peperdure elektrische auto in een parkeergarage die zomaar in vlammen opging. Met de komst van vastestofbatterijen behoren die verhalen tot het verleden. In tegenstelling tot de ‘natte’ lithium-ion-batterijen, die nu steeds massaler worden gebruikt, vliegt de vastestofbatterij nooit in brand.

,,Het risico van natte batterijen is dat de vloeistof in de batterij warm wordt en gaat branden”, zegt Karl McGoldrick, directeur van de Eindhovense startup LionVolt, in het AD. ,,Ze zijn niet veilig en niet duurzaam, omdat bij de productie chemicaliën worden gebruikt.”

Lees ook: Techstartups zijn banenmotor, maar krapte personeel kan voor hapering zorgen

Nog geen bedrijf ter wereld lukte het zo'n batterij succesvol op de markt te brengen

De vastestofbatterij kent die problemen niet. Wat wel een probleem is: het is nog geen bedrijf ter wereld gelukt om zo’n batterij succesvol op de markt te brengen. ,,Overal ter wereld wordt eraan gewerkt”, zegt McGoldrick. ,,Het is mogelijk om samples te maken, maar productie in hoge volumes is ontzettend moeilijk.”

Ook in Eindhoven wordt gewerkt aan een vastestofbatterij, door LionVolt. Dat bedrijf op de High Tech Campus ontstond begin dit jaar uit onderzoeksinstellingen TNO en Holst Centre, waar al vijf jaar werd gesleuteld aan de vastestofbatterij.

''Het risico van natte batterijen is dat de vloeistof in de batterij warm wordt en gaat branden''

Karl McGoldrick, directeur LionVolt

4 miljoen euro aan investeringen van Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Innovation Industries

Om de batterij verder te ontwikkelen, heeft LionVolt 4 miljoen euro aan investeringen binnengehaald, van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en investeringsfonds Innovation Industries. Een investeringsronde eerder dit jaar leverde al 1,1 miljoen euro op. Maar om van de Eindhovense vastestofbatterij een succes te maken, is nog veel meer geld nodig. LionVolt doet daarom, samen met andere bedrijven zoals Demcon en Sioux, een beroep op het Nationale Groeifonds.

Via dat fonds investeert de Nederlandse overheid miljarden in ontwikkelingen die de Nederlandse economie op de lange termijn moeten versterken. Hoeveel geld de bedrijven hebben gevraagd, zegt McGoldrick niet: ,,Het gaat om meerdere miljoenen. Dat geld willen we gebruiken om een proefproductielijn te bouwen.”

Meer weten over LionVolt? Bekijk onderstaande video.

Lees ook: Chip van deze startup moet miljarden wegwerpbatterijen overbodig maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws