Nieuws Technologie

Einde Silicon Valley als innovatieleider nabij: Eindhoven de opvolger?

Silicon Valley zal binnen vier jaar zijn leidende positie als belangrijkste technologieregio ter wereld kwijtraken, stelt KPMG. Steden als New York, Peking, Tokio en Londen staan te trappelen om die positie over te nemen. En Brainport Eindhoven dan, dat nu al behoort tot de technologische voorhoede?

ANP/De Ondernemer | Foto: ANP 7 maart 2019

Brainport Eindhoven

KPMG deed onderzoek onder 800 bestuurders van ondernemingen die zich bij hun bedrijf bezighouden met technologie. Een meerderheid van de ondervraagden verwacht dat over vier jaar een andere regio toonaangevend zal zijn als het om technologische innovatie gaat. Silicon Valley is de thuishaven van Facebook, Netflix, Apple en Google-moeder Alphabet.

Overbelaste infrastructuur

Naast de opmars van andere regio's. spelen in en om Silicon Valley een aantal belangrijke ontwikkelingen, waardoor de regio niet langer voldoet aan de huidige eisen. Met hoge kosten van levensonderhoud, hoge belastingen en een overbelaste infrastructuur prijst het gebied zichzelf volgens het onderzoek uit de markt.

Lees ook: Elke Karskens (32) stuurt vanuit Silicon Valley wereldwijd marketeers Facebook aan

Wereldtop

Natuurlijk zou je Eindhoven niet zo snel in één adem noemen met steden als New York, Tokio, Peking en Londen, maar qua innovatie is dat zo vreemd niet. "In de tech en IT behoort Brainport Eindhoven zeker tot de wereldtop", zegt manager marketing en communicatie Emiel Kuijpers van Brainport Eindhoven. "De wereld is ons speelveld wat klanten en werknemers betreft. Nederland alleen kan niet aan de enorme vraag naar personeel voldoen."

Forse groei

Brainport Eindhoven is booming, met een regionale economische groei van maar liefst 4,9 procent. Maar op termijn de hoofdrol overnemen van Silicon Valley als grootste technologiehub ter wereld: dat is niet een voorspelling waar Kuijpers zich aan waagt. "Het grote verschil is dat daar veel bekende bedrijven zitten. Hier heb je Philips, Daf en ASML, maar verder zijn het vooral mkb'ers die zich richten op de business-to-businessmarkt."

Lees ook: Ruud Koornstra: ‘Nederland moet het Silicon Valley van de energietransitie worden’

Groei geen noodzaak

Anderzijds wil de regio Eindhoven ook niet, zoals Silicon Valley, slachtoffer worden van zijn eigen succes. "Welzijn vinden we enorm belangrijk, het moet hier goed om te leven en te wonen zijn. Groei is geen absolute noodzaak", vervolgt Kuijpers.

Whizzkids

Door die leefbaarheid kan het ook de concurrentie aan met het grote Silicon Valley als het gaat om het aantrekken van whizzkids van over de hele wereld. Ze kunnen in Eindhoven en omgeving hun hart ophalen, want: "Als je kijkt naar de geweldige hoeveelheid patenten en de grandioze ontwikkelingen behoort Brainport Eindhoven al tot de wereldtop."

In de tech en IT behoort Brainport Eindhoven tot de wereldtop

Brainport-woordvoerder Emiel Kuijpers