Nieuws Innovatie

Twente in beeld als testlocatie Chinese vliegtuigen

Twente wordt mogelijk de locatie waar de Chinese vliegtuigfabrikant Comac het nieuwe passagierstoestel C919 gaat testen. Dat meldt Twente Airport zelf op de eigen nieuwe website.

Van onze redactie 13 december 2016

Vliegtuig Comac ANP

Bijna twee weken geleden heeft een delegatie uit China een bezoek gebracht aan de Twentse luchthaven om de aanwezige testmogelijkheden te inspecteren. Comac heeft met name bekeken of Twentse start- en ladingsbaan geschikt is voor de noodzakelijke testen in een waterbak. Dat is nodig om na te gaan of het onderstel van een vliegtuig zich goed houdt onder omstandigheden met veel water op de baan. De C919 biedt plaats aan 168 passagiers.

Hoopvol

Directeur Meiltje de Groot van de luchthaven is hoopvol gestemd over een eventuele samenwerking met de Chinezen. ,,De delegatie reageerde in ieder geval enthousiast toen we de mogelijkheden lieten zien. We hebben er vertrouwen in.’’

Comac

Kiezen de Chinezen daadwerkelijk voor Twente als locatie, dan worden de testen uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Die hield al eerder proeven met vliegtuigen in Twente. Het is niet bekend hoeveel toestellen in Twente zullen worden getest, mocht het tot een akkoord met de Chinezen komen. Volgens de Chinese vliegtuigfabrikant Comac zijn er inmiddels 515 C919’s besteld. Die zullen in 2018 voor het eerst gaan vliegen.

Ambitie

De eventuele overeenkomst van Comac past bij de ambitie de luchthaven te ontwikkelen tot een test- en ontwikkellocatie voor vliegtuigen en drones. Daarnaast kan er worden gevlogen met kleine toestellen en zakenjets en worden er in de toekomst naar verwachting vliegtuigen gesloopt door AELS.

Foto: ANP