Nieuws Innovatie
Wie is Elon Musk (4): Elon de ongrijpbare, het avontuur Twitter
Het werd (en is) een heuse overnamesoap rond Elon Musk en Twitter, waarbij de rijkste man op aarde nu weer heeft aangegeven het platform toch níet over te nemen.
Laatste update: 10 juli 2022 13:00

Afbeelding: Shutterstock.
Wie is Elon Musk?
Een portret in vier delen
Elon Musk als kind tot en met de topondernemer en miljardair die hij anno nu is. Van de lagere school tot en met Twitter. Een portret van Het Laatste Nieuws in drie delen, met een door De Ondernemer vierde geactualiseerd deel rondom zijn aangekondigde overname van Twitter.
Wie is Elon Musk - deel 1: zijn jeugdjaren - Die jongen met autisme die op z'n 27ste al multimiljonair werd
Wie is Elon Musk - deel 2: de topondernemer - PayPal, SpaceX, Tesla en hoe hij failliet dreigde te gaan
Wie is Elon Musk - deel 3: de 'familieman' - Miljardair met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen
Wie is Elon Musk - deel 4: Elon, ongrijpbare - Het avontuur Twitter
Overwinning voor Elon Musk: Tesla-topman koopt Twitter voor ruim 40 miljard euro. Media sprongen er bovenop, op die inmiddels gedenkwaardige 25e april 2022. Om mogelijke discussies en wat dies meer zij te voorkomen, laten we het noemen: voortschrijdend inzicht, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Twitter stelde 'dat de plannen van Musk zorgvuldig zijn onderzocht, met een focus op waarden, zekerheid en financiering.’ Want: het wás al een overnamesoap.
Twitter verwaterde snel de aandelen
De top van het bedrijf namelijk bood Elon Musk in eerste instantie een plek in de Raad van Bestuur aan, maar daar zag hij toch maar weer vanaf. Nog weer later stelde hij onomwonden dat Twitter alleen toekomst heeft met een nieuwe directie, waarna topman Agrawal cum suis maatregelen namen om de overname te bemoeilijken met de inzet van een zogenoemde gifpil. Zodra Musks aandeel groeit tot ongeveer 15 procent of meer zonder dat hij overleg voert met het bestuur, geeft Twitter nieuwe aandelen uit om zijn belang te verwateren. Dit maakt het niet onmogelijk, maar wel moeilijker voor één persoon om Twitter over te nemen, stelde de Volkskrant.
Na discussies rondom Twitter reageerde hij op z'n Musks een volgende slag te willen slaan door Coca-Cola over te nemen.
Elon Musk vindt dat Twitter in de huidige vorm het maatschappelijke doel om een platform voor de vrijheid van meningsuiting te zijn, niet kan dienen. Hij wil er daarom voor zorgen dat Twitter een privébedrijf wordt, zodat hij de nodige aanpassingen kan aanbrengen, of zoals het benoemd werd: significante verbeteringen. Inmiddels is duidelijk dat Musk in elk geval algoritmes transparant en open-source wil maken en dat hij spambots op het netwerk wil aanpakken. Daarnaast wil hij 'mensen gaan verifiëren'.
'Coca-Cola volgende overname'
Na de werkelijk wereldwijde discussie over wat Elon Musk met Twitter zou moeten gaan, reageerde hij op z'n Musks een volgende slag te willen slaan door Coca-Cola over te nemen. Dan zou hij bij dat frisdrankconcern cocaïne in het cola-recept kunnen laten terugkeren, verwijzend naar het originele recept van het drankje toen het in 1886 voor het eerst op de markt kwam. Dus.
Lees ook: Vermogen Elon Musk keldert in bijna twee maanden met 100 miljard
Elon Musk pauzeert overname Twitter vanwege nepaccounts
En dan krijgt de overnamesoap een bijna vanzelfsprekend vervolg: de overname van Twitter wordt namelijk gepauzeerd, maar... hij wil het nog wel kopen. Dat zegt-ie tenminste, en dat natuurlijk in een hele serie tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts. Hij wil daar meer duidelijkheid over, eiste zelfs keihard bewijs voor het percentage nepaccounts dat Twitter in zijn beursstukken meldt. Officieel is dat percentage volgens Twitter 5 procent, Musk vermoedt dat het gaat om 20 procent. Het bestuur van Twitter liet niet heel lang op zich wachten met een reactie: "Wij zijn van plan om de transactie te sluiten en de fusieovereenkomst af te dwingen".
Twitter toen en nu
2006: Opgericht door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco, onder andere door Jack Dorsey. In maart publiceerde hij zijn eerste bericht: ‘just setting up my twttr’. Toen nog maximaal 140 tekens, later werden dat er meer.
2007: ‘Microblog’ Twitter is dé hit tijdens de invloedrijke South by Southwest-conferentie in Austin en wordt daarna snel opgepikt, ook in Nederland
2009: ‘Twitteren’ werd woord van het jaar in Nederland
2011: Twitter bereikt de mijlpaal van honderd miljoen actieve gebruikers, waarvan 1 miljoen in Nederland
2018: Twitter maakt voor het eerst winst
2021: na de bestorming van het Capitool verbant Twitter oud-president Trump van het platform
2022: Elon Musk neemt Twitter over (toch...?)
Investeerders Twitter klagen Elon Musk aan
Als Elon Musk zich naar buiten toe ruim een week weet stil te houden, meldt een kleine groep Twitter-investeerders zich. Deel-zoveel van de overnamesoap is in wording, want zij vinden dat Musk de beurskoers van het bedrijf heeft gemanipuleerd. In de aanklacht, die is ingediend bij een rechter in Californië, staat dat Musk expres de deal heeft laten pauzeren vanwege spamaccounts, om twijfel te zaaien over of hij Twitter nog wel wil kopen.
Volgens de investeerders is het gedrag van Musk illegaal. Ook zou het ingaan tegen de contractuele voorwaarden van de deal, waarmee hij heeft ingestemd. De beurswaarde van het bedrijf zakte vervolgens met 8 miljard dollar, waardoor hij opnieuw over de aankoopprijs zou kunnen onderhandelen, meldt NU.nl. De investeerders eisen een schadevergoeding, die moet worden verdeeld onder iedereen die aandelen van het bedrijf bezit.
Lees ook: Elon Musk en zijn Freedom of Speech: begin van nieuw internettijdperk?
Twitter: wie gaat hoeveel betalen? En Jack Dorsey?
En ach, dan blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC dat de persoonlijke financiële bijdrage van Elon Musk voor de Twitter-deal nu 33,5 miljard dollar bedraagt, omgerekend ruim 31 miljard euro. De miljardair is gewoonweg van plan om een groter deel van de overnamesom van Twitter voor eigen rekening te nemen.
Maar: om de overname te financieren zoekt Musk wel degelijk hulp bij anderen. Zo is hij in gesprek met Twitter-oprichter en voormalig topman Jack Dorsey en andere aandeelhouders om de deal te helpen financieren, of hun Twitter-aandelen aan hem over te dragen.
Uit de documenten blijkt dat Musk de plannen om zijn aankoop van Twitter gedeeltelijk te financieren met een margelening gekoppeld aan zijn belang in Tesla heeft laten vallen. Musk zal daardoor zelf krap 6,3 miljard dollar aan extra financiering moeten regelen.
Lees ook: Elon Musk steekt meer eigen geld in overnamedeal Twitter
Elon Musk klaagt dat Twitter afspraken rond overname schendt
En dan, de eerste week juni, Elon Musk zoekt de media-aandacht weer 'ns op en vindt dat Twitter de afspraken rond de overname schendt door hem niet bepaalde informatie te verstrekken over spam en nepaccounts. Dat staat in een nieuw document hij heeft ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Daarin benadrukt Elon Musk ook nog altijd het recht te hebben om van de overname van Twitter af te zien.
Analisten vermoeden dat het hem mogelijk te doen is om de overnameprijs omlaag te krijgen, maar beleggers schrokken aanvankelijk van het nieuws. Het aandeel Twitter leverde op Wall Street plots meer dan 4 procent in. Maar toen Twitter enkele uren later met een reactie kwam was het koersverlies teruggelopen tot ruim 2 procent. Door de onzekerheid rond de overnamedeal en de onrust op de beurzen is de aandelenkoers van Twitter in mei al behoorlijk gedaald.
Lees ook: Elon Musk klaagt dat Twitter afspraken rond overname schendt
Hoewel Twitter het eerste bod van Elon Musk dus heeft geaccepteerd, moeten er nog hordes genomen worden voordat de overname daadwerkelijk kan doorgaan. De deal is immers op pauze gezet en het is zelfs nog mogelijk dat Musk helemaal van de aankoop afziet. NU.nl presenteerde deze drie scenario's.
Scenario 1: De aankoop gaat gewoon door
Musk betaalt volgens de afspraak 54,20 dollar per aandeel, wat 54 procent meer is dan de aandelenprijs op de dag voordat hij begon met investeren. Dat was eind januari. Musk bezit op dit moment al de meeste aandelen, nog meer dan Twitter-oprichter Jack Dorsey.
Het is gebruikelijk dat de koper (in dit geval Musk) na een overeenkomst nog op detailniveau kijkt naar de zaken en boekhouding van het bedrijf. Als er geen vreemde dingen opduiken waarvoor geen logische verklaring is, kan een overname doorgaan. Vaak willen ook autoriteiten, zoals de Federal Trade Commission of de Europese Commissie, dit soort grote overnames nog onderzoeken. Zij bekijken dan bijvoorbeeld of een aankoop schadelijk is voor de concurrentie op de markt. Als uiteindelijk op alle fronten het licht op groen staat, zijn we waarschijnlijk minstens een half jaar verder.
Scenario 2: Musk krijgt korting
De overname is op dit moment on hold, schreef Musk onlangs. Dat heeft te maken met het aantal nep- en spamaccounts dat Twitter heeft gecommuniceerd. Volgens het bedrijf is minder dan 5 procent van de accounts nep of spam, maar Musk wil dat het bedrijf aantoont hoe het aan dat percentage is gekomen.
Op een bijeenkomst in Miami leek Musk als gevolg van dit nieuws al te hinten op nieuwe onderhandelingen over de prijs van Twitter. ,,Dat is niet uitgesloten", zei hij. Wat hij in dat geval wel een juiste prijs voor het bedrijf zou vinden, is niet bekend. Musk denkt dat zeker 20 procent van de gebruikers nep is. "Maar het is gewoon niet mogelijk om te weten hoeveel bots er zijn. Dat is zo onmeetbaar als de menselijke ziel."
Lees ook: Twitter betaalt VS 150 miljoen dollar om privacyzaak te schikken
Scenario 3: De aankoop gaat niet door
'Het is mijn bedoeling dat de aankoop gewoon doorgaat', schreef Musk recent op Twitter. Toch hangt de berekening van het aantal nep- en spamprofielen als een zwaard van Damocles boven de deal.
Musk eist dat huidig Twitter-directeur Parag Agrawal publiekelijk bewijs levert dat Twitter voor 5 procent of minder uit bots bestaat. "De overname kan niet doorgaan tot hij dat doet."
Agrawal probeerde in een reeks tweets uit te leggen hoe Twitter nepprofielen detecteert en hoe op basis daarvan een schatting is gemaakt van het aantal mogelijke nepaccounts. Musk reageerde met de vraag of Agrawal de gebruikers heeft proberen te bellen om hun bestaan te verifiëren en stuurde daarna een poepemoji. Dat Musk nu zo moeilijk over deze informatie doet, kan ook een manier zijn om helemaal uit de deal te stappen. Hij moet daarvoor een valide reden hebben, bijvoorbeeld dat hij fraude heeft ontdekt of als blijkt dat hij op basis van onjuiste informatie is overgegaan tot aankoop.
Mocht blijken dat Twitter het aantal nepprofielen verkeerd heeft ingeschat, is dat mogelijk een goede reden om van de aankoop af te zien. Musk kan dan alsnog niet zomaar van de deal weglopen, hij moet dan wel 1 miljard dollar betalen.
Elon Musk beëindigt poging om Twitter over te nemen
En dan is het 9 juli 2022. Elon Musk staakt zijn poging Twitter. Aanleiding is de onduidelijkheid over het aantal spamaccounts op het platform, blijkt uit een document dat de advocaten van Musk hebben gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond. Volgens Musk overtreedt Twitter door de onduidelijkheid over het aantal nepaccounts de fusieovereenkomst.
Boete: 1 miljard dollar
Volgens de voorwaarden van de deal moet Musk een boete van 1 miljard dollar betalen als hij afziet van de overname. Zijn besluit zal waarschijnlijk ontaarden in een langdurige rechtszaak tegen het zestien jaar oude bedrijf uit San Francisco. Wordt vervolgd...
Top 10 rijkste mensen ter wereld
Elon Musk mag zich ondertussen de rijkste mens ter wereld noemen, zo is te lezen in dit handige overzicht van 10 rijkste mensen ter wereld. Ook benieuwd naar die andere negen?