Het idee een eigen bedrijfje te beginnen, hadden ze al langer. Maar een goed idee hadden vrienden Bram Engelbertink, Joost Huve en Jelle Sleebos uit Oldenzaal niet. Tot ze op Hogeschool Saxion de opdracht kregen om daadwerkelijk een bedrijf op te zetten. „We moesten wel. We deden onderzoek naar verschillende bedrijven en hun producten. En we hadden meerdere ideeën”, zegt Joost tegen de Tubantia. „Het eerste plan? Een eigen gin. Het tweede plan? Eigen cocktails. Maar dat werd ons afgeraden. Het derde plan? Een eigen hard seltzer op de markt brengen. Dat hebben we gedaan.”
Een hard seltzer is een bruiswater met alcohol dat op smaak is gebracht met fruitaroma’s. „Dat is op dit moment een heel populair product. Veel mensen vinden het lekker en verfrissend. Er is veel vraag naar bekendere merken, zoals Stëlz en Viper”, zegt hij. „Daar willen we op inspelen.”
Lees ook: Hoe GiG Hard Seltzer naar 5 miljoen blikjes per jaar groeide: ‘Snel schakelen en slim investeren’
Bedrijf uit Amsterdam helpt de vrienden
Maar een eigen bedrijf opzetten en een product ontwikkelen, is makkelijker gezegd dan gedaan. „Het kost tijd om alles goed te regelen. Die tijd hebben we ook genomen. We willen het goed doen”, vertelt Jelle. „We hebben een bedrijf in Amsterdam gevonden dat ons helpt met het maken van het product, ons drankje. Daar zijn we meerdere keren langs geweest om te proeven. We hebben acht verschillende recepten geprobeerd, maar die vonden we niet goed genoeg. Nummer negen is het geworden.”
Bram, Joost en Jelle willen zich onderscheiden van de bestaande merken. Wat doen ze anders? „In ons drankje zit minder koolzuur dan bij de andere hard seltzers. Dan krijg je niet zo snel een opgeblazen buik. En de smaak van het drankje komt, in dit geval perzik, voor 95 procent uit de vrucht. De smaak is daardoor heel natuurlijk”, legt Bram uit.
10.000 ingekochte blikjes Fraire hard seltzer
Het product draagt de naam Fraire. „Het staat voor vriendschap en broederschap. De boodschap die we willen uitdragen, is dat je moet genieten van het leven met je dierbaren om je heen. Je moet samen herinneringen maken”, aldus Joost. „Waarom zo’n boodschap? De beleving van een product is heel belangrijk. Daarom hebben we goed nagedacht over het design van het blikje en de naam.”
De beleving van een product is heel belangrijk. Daarom hebben we goed nagedacht over het design en de naam
Joost Huve Fraire
De drie ondernemers hebben maar liefst 416 dozen, met in totaal 10.000 blikjes, afgenomen. „Ja, dat is heel spannend. Het voelt toch als een gewaagde stap”, zegt Bram. Die duizenden blikjes zijn in nog geen drie weken uitverkocht. Hoe kan dat? „We hebben ze verkocht op de Boeskool is Lös (jaarlijks zomerfeest in Oldenzaal, red.). Dat is een goede zet geweest. En we verkopen de drankjes bij verschillende kroegen in Oldenzaal.”
Lees ook: Geen zout en citroen: hoe deze vrienden Nederland veroveren met échte tequila
Uitrollen in Twente
„Dat het zo goed gaat, is bizar. Dat hadden we niet durven dromen”, zegt Jelle. De drie vrienden willen het drankje ook verkopen in andere kroegen en restaurants in Twente. „In Oldenzaal loopt het nu goed. Maar we willen ook graag verder kijken. Naar Hengelo en Enschede. En naar dorpen als Denekamp. Daar zijn we nu mee bezig.”
Het blijft overigens niet alleen bij het drankje met perziksmaak. Bram, Joost en Jelle zijn al druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe smaak. „Een smaak die perfect bij de herfst past. Maar we houden het nog even spannend. We hopen dat de nieuwe smaak net zo hard gaat als de eerste”, aldus Bram. „Want hoe mooi zou het zijn om hier ons werk van te maken? Dat zou een droom zijn die uitkomt.”