Nieuws Jonge Ondernemers

Robin (20) maakt van zijn sneaker-passie een eigen onderneming

Niet kleding, maar sneakers maken een outfit. Althans, als je het aan Robin Busio (20) uit Oosterhout vraagt. Met zijn bedrijf Just Shop Your Shoes (JSYS) verzamelt en verkoopt hij de meest bijzondere sneakers van over de hele wereld. ,,Het heeft iets magisch.”

Caroline van Schubert (BN DeStem) 18 september 2023

Robin Busio sneakers jonge ondernemer

Robin (20) is gek op sneakers en maakte er zijn eigen onderneming van. Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

Wanneer Robin Busio ’s ochtends voor de kast staat, kiest hij eerst zijn sneakers uit. Daarná kijkt hij pas welke outfit daarbij past. ,,Ik hou van de kleuren, modellen en materialen van sneakers. Een sneaker is echt het mooiste kledingstuk voor mij.” Wat het precíes is, dat is moeilijk uit te leggen, maar sneakers hebben iets magisch, aldus de 20-jarige tegen het AD. ,,Zodra ik een pakketje binnenkrijg en de doos opendoe, komt er een soort van gloed vanaf.”

Meest bijzondere exemplaren sneakers te koop

Vanuit die passie heeft Robin, naast zijn studie, een bedrijf. Onder de noemer JSYS heeft hij verschillende platforms waarop liefhebbers de meest bijzondere exemplaren kunnen kopen, verkopen én met elkaar delen. Hij runt dit samen met compagnon Thijs van Tiel. ,,Via de website verkopen we toffe sneakers. Maar de echte kenners weten me persoonlijk te vinden en dan ga ik voor ze op zoek naar bepaalde unieke exemplaren”, zegt hij.

Maar, benadrukt Robin, JSYS koopt geen sneakers in met het doel om er uiteindelijk grote winst uit te halen. ,,We verdienen er echt wel iets leuks mee, maar we willen vooral een goeie deal voor mensen. Je doet zaken uit die liefde voor sneakers.”

''Ik hou vooral van klassiekers. De exclusieve exemplaren, waar er maar een aantal van worden gemaakt, zijn juist weer meer interessant voor kopers''

Robin Busio, eigenaar JSYS

‘Ouder dan ikzelf’

Inmiddels heeft hij zelf zo’n negentig paar. Zijn favoriet? ,,Ik hou vooral van klassiekers. De exclusieve exemplaren, waar er maar een aantal van worden gemaakt, zijn juist weer meer interessant voor kopers. Het paartje waar ik zelf het meest trots op ben is Jordan 1 Bred van de originele collectie van Michael Jordan uit 2001. Bizar om te bedenken dat die nog ouder zijn dan dat ik ben.”

Robin zijn sneakerliefde begon op zijn 14de. ,,Zoals ieder kind van die leeftijd mocht ik sneakers uitzoeken. Ik vond mooie witte Adidas-sneakers. Ze waren echt niet zo bijzonder of speciaal, maar ik vond ze zó mooi dat ik ze nooit aan heb gedaan. In plaats daarvan heb ik ze een mooi plekje op mijn kamer gegeven.”

Lees ook: Waarom jonge ondernemers Marijn en Luc juist wél fysieke sneakerwinkel openen in e-commercetijden

Gemeenschap van sneakerliefhebbers

De ondernemer begon zich steeds meer te verdiepen in de sneakerwereld en zette op zijn 15de het Instagramaccount Just Show your Shoes op. In het begin zette hij daar iedere week een paar van zijn eigen sneakers op. Gewoon, voor de lol. ,,Uiteindelijk waren er meer weken dan sneakers en kreeg ik ook steeds meer volgers. Zo is het uitgegroeid tot een internationale community van sneakerliefhebbers.”

Inmiddels bedenkt Robin wekelijks een thema en zijn volgers kunnen dan zelf hun sneakers insturen, die hij weer repost en aan de winnaar een prijsje uitdeelt. ,,Er zit echt geen winstoogmerk op, dat maakt het zo mooi. Dit is echt een gemeenschap van sneakerliefhebbers.”

Het verkopen van sneakers via JSYS was geen vooropgezet plan, maar groeide langzaam. Robin wist door zijn passie hoe hij aan bijzondere exemplaren kon komen. Vrienden, familie en klasgenoten bestelden weleens bij hem. Langzaam groeide zijn bedrijf en kwam hij in contact met Thijs. ,,Ik wil absoluut mijn studie afmaken, maar ik vind het ondernemen heel leuk. Ik ben creatief en ook best overtuigd van mijn eigen ideeën”, lacht de ondernemer. ,,Ik leer gaandeweg en kan misschien op mijn bek gaan, maar dan heb ik het ten minste geprobeerd.”

''Het is wel een bizarre markt soms, hoor. Soms schieten de prijzen van sneakers ineens de lucht in en kunnen ze wel vijf keer over de kop gaan''

Robin Busio, eigenaar JSYS

Een modeobject in plaats van aandeel of investering

Afgelopen jaar won het duo de ZaakVooruitDag waarmee ze een boost kregen voor hun verdere toekomst. ,,We zijn uniek in de driekhoeksbedrijfsvoering die we doen van kopen, verkopen en delen. Op deze manier blijven mensen aan ons verbonden. Dit idee zou ik wel verder uit willen bouwen, ook voor andere exclusieve productmarkten”, zegt hij.

Maar het gevoel blijft altijd belangrijk. ,,Het is wel een bizarre markt soms, hoor. Soms schieten de prijzen van sneakers ineens de lucht in en kunnen ze wel vijf keer over de kop gaan. Voor mij blijven sneakers een modeobject in plaats van aandeel of investering. We moeten er ook niet al te moeilijk over doen: uiteindelijk zijn sneakers er om te dragen. Het merendeel van de sneakers moeten we dus ook gewoon kunnen dragen - en dan heb je echt iets unieks aan je voeten.”

Lees ook: Vier twintigers gaan voor Plan B met hun sneakersokken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws