Nieuws Marketing

Aantal toeristen Deventer gelijk, ook door winkelstraten

146.200 mensen per week bezochten vorig jaar de binnenstad, schrijft De Stentor. Dat is nagenoeg gelijk aan 2015 (146.500). ,,Maar we zijn er nog lang niet."

Martijn Ubels | Foto: Carlo ter Ellen 18 januari 2017

TOERISME 10

De ontwikkeling van fors afnemende bezoekersaantallen aan de Deventer binnenstad is gestopt. In 2016 bleef het aantal bezoekers voor het eerst sinds jaren op peil. Sinds 2012 (209.100 bezoekers) daalden de aantallen elk jaar met forse stappen, met 146.000 als dieptepunt.

Deventer klimt een plaatsje op de ranglijst van best bezochte Nederlandse binnensteden, naar plek 31. De vorig voorjaar aangetreden Deventer binnenstadsmanager Peter Brouwer hoopt dat de cijfers duiden op een ommekeer. ,,Positief is dat de neergang tot staan is gebracht, maar we zijn er nog lang niet'', reageert Brouwer.

Top 20

Brouwer wil met Deventer naar een plek in de top twintig. ,,Die ambitie is haalbaar en die hebben we met z'n allen uitgesproken. Het betekent dat we in 2017 verder gaan, waar we vorig jaar mee zijn begonnen. Met een sterk collectief van ondernemers en vastgoedeigenaren de binnenstad naar een hoger plan brengen.'' Brouwer ziet ook in de cijfers terug dat de economie herstelt en het consumentenvertrouwen groter is.

Deventer doet het vergeleken met vorig jaar en andere binnensteden al wel opvallend beter als het gaat om de mate waarin de bezoeker alle winkelstraten weet te vinden. Bijna eenderde van de bezoekers komt in alle Deventer winkelstraten. Over 2015 was dat nog maar 25 procent. Deventer noteerde daarmee vergeleken met andere binnensteden een 121ste plaats. In 2016 is dat de 94stee. Brouwer: ,,Natuurlijk nog veel te laag, maar ook hier werken we aan.'' Het drukste punt is de Korte B. (90 procent).