Nieuws Marketing

Arnhems wijnhuis Robbers & van den Hoogen viert zijn 175ste verjaardag

Wijnhuis Robbers & van den Hoogen heeft een fraaie geschiedenis. Maar directeur Marcel Donders kijkt liever vooruit. Op naar het 200-jarig bestaan, zo schrijft De Gelderlander.

ANITA VAN ROOTSELAAR | FOTO MARINA POPOVA 26 september 2017

PM 200917 1130 03

Een glanzende zwarte vleugel. Een oude houten kast. Aan de muur schilderijen van de vorige drie generaties Donders, beginnend bij Joseph Johannes Donders, die in 1912 Robbers & van den Hoogen overnam.

Doorontwikkelen en lef

Het ademt geschiedenis bij het Arnhemse wijnhuis, dat deze maand zijn 175ste verjaardag viert. Dat roept ook de vraag op: zo'n oud wijnhuis, is dat wel toekomstbestendig? Terwijl hij langs wat foto's loopt - 'Kijk, hier sta ik. 8 jaar was ik toen, denk ik' - blikt directeur Marcel Donders ook vooruit. Blijven doorontwikkelen, maar geen rare bokkensprongen maken, dat is volgens Donders het devies. Tegelijkertijd is een beetje lef ook wenselijk. Anti-cyclisch durven ondernemen, tegen de trend in, noemt Donders het.

Lees ook: Rijssense modezaak en koffiewinkel blijft maar groeien

Bouwen in crisis

Dat deed hij zelf bijvoorbeeld toen hij het nieuwe wijncafé Le Jardin besloot te bouwen, in 2010, midden in de crisis. Twee voordelen: bouwen was toen goedkoper en nu de economie weer aantrekt, is hij klaar voor toenemende bezoekersaantallen. Ook verplaatste Donders het kantoor van de villa naar het pand van het wijnmuseum. De villa verhuurde hij vervolgens. Daar huist nu restaurant Villa Velperweg. Donders: ,,De lijntjes zijn korter, nu het kantoor hier zit. En met het restaurant erbij is er ook meer reuring."

Vernieuwing

De eerstvolgende geplande vernieuwing betreft de winkel. ,,Die gaat helemaal op de schop." Hoe precies, dat weet hij nog niet. Mogelijk komt er een proefhoekje bij. ,,Misschien ben ik er zelf wel gewoon op uitgekeken." Maar past een wijnhuis überhaupt nog wel bij het nieuwe digitale tijdperk, waarin mensen meer en meer via internet bestellen? Donders maakt zich er weinig zorgen over. ,,Persoonlijk contact blijft belangrijk. Mensen willen zich bij wijn graag laten adviseren. Bovendien is het voor veel mensen een uitje: ze proeven wat, bekijken het wijnmuseum of eten een hapje." En wie toch zijn stoel niet af wil, kan tegenwoordig ook bij Robbers & van den Hoogen online een flesje bestellen.

Kwaliteit

Donders denkt dat kwaliteit boven kwantiteit steeds belangrijker gaat worden. ,,We moeten minder, maar ook beter drinken", stelt hij. ,,Als je stress hebt, dan drink je maar een biertje. Wijn gaat meer om het creëren van een rustmoment." Zijn liefde voor het vocht ontstond al vroeg. ,,Ik had al iets met wijn toen ik 8 jaar was. Dat ging vooral om de sfeer eromheen: uitgebreid eten, mijn vader die de karaffen op tafel zette." Later kwam hij na school naar het wijnhuis om wijnen te proeven. ,,Daarna besprak ik dat met mijn vader. Wat had ik geproefd, klopte dat een beetje?"

Toekomst

Terug van het verleden naar de toekomst: welke ambities heeft Donders nog? In elk geval het 200-jarig bestaan halen. Zijn dromen voor die komende 25 jaar zijn bescheiden. ,,Ik wil het bedrijf iets groter en mooier overdragen aan de volgende generatie. Dat is mijn taak."