Nieuws Marketing

Betaald parkeren bij Hulsbeek Oldenzaal; ondernemers fel tegen

Piet Heuvelmans schudt zijn hoofd. Als voorzitter van de ondernemersvereniging uit hij zijn onvrede. Hoewel hij weet dat er niets meer aan te veranderen valt, het besluit is genomen.

Van onze redactie 1 januari 2016

Piet Heuvelmans Lars Smook

"Oldenzaal is geen stad waar men dan in verweer komt, dat geldt helaas ook voor de gemeente", vertelt Heuvelmans. "Wist jij dat wij de regio Twente, dus ook wij als ondernemers van Hulsbeek, meebetalen aan het onderhoud van bijvoorbeeld de Oude Almeloseweg? Is gewoon een doorgaande weg, maar voor de kosten draait de Regio op. Dat geld hadden ze nu kunnen besparen en dan was dit gedoe met het betaald parkeren niet nodig geweest."

Parkeerautomaten Wat verandert er straks? Bezoekers die hun auto op een van de parkeerterreinen op het recreatiepark willen zetten, moeten daarvoor betalen. Hoog- of laagseizoen, winter of zomer, dat maakt niets uit. En of men nu voor een half uur parkeert of voor de hele dag. In het laagseizoen moet twee euro betaald worden, in het hoogseizoen (van 1 mei tot 1 september) vijf euro per keer. Wat echter nog meer verbazing wekt is de plek van de parkeerautomaten. Deze staan gek genoeg niet op de parkeerplaatsen, maar op twee plekken op de zonneweide, bij de nieuwe toiletgebouwen. Heuvelmans: "Is uit kostenoogpunt gedaan, want op alle vijf parkeerplaatsen een automaat is te duur. Maar in deze tijd loop je het risico dat je in het pikkedonker over het park moet om een uitrijkaartje te kopen."

Hulsbeek-ondernemers De roerganger van de Hulsbeek-ondernemers vraagt zich af of er, zeker vanwege het dure systeem, nog wat overblijft uiteindelijk. "Nu levert het betaald parkeren bij drukke zonnige dagen nog zo'n 40 á 50 mille op. Ik vraag me echt af of er meer verdiend gaat worden als je alle kosten eraf haalt. Wij hebben er al vaker om gevraagd, maar nooit een financieel overzicht gezien. Het ergste vind ik echter nog dat er niet vanuit de gast is geredeneerd."

Regio TwenteOverigens heeft de Regio Twente hem als eigenaar van hotel Erve Hulsbeek wel een 'redelijk voorstel' gedaan om 80 parkeerplaatsen op het naastgelegen terrein te pachten.

Minder gastvrij De Hulsbeek-ondernemers hebben flink geprotesteerd, allemaal tevergeefs. "Het Hulsbeek wordt straks minder gastvrij, dat is een feit", zegt ook William Segerink van het Outdoor Challenge Park. "Ik snap trouwens wel dat de Regio met al die bezuinigingen van de provincie het geld ergens vandaan moet halen. Het parkonderhoud moet wel betaald worden, maar of dit nu de juiste maatregel is... Er wordt ook niet gedacht aan vandalisme. Wat denk je dat er straks gebeurd met die automaten op afgelegen plekken? Die kosten moet je ook allemaal meenemen." Het OCP en het Buitenhuys zijn echter wel 'gratis' toegankelijk, beide bedrijven hebben dat in hun contract staan en daar houden ze de Regio Twente ook aan. Het gaat om totaal 200 parkeerplaatsen.

Aanslag Dat er veel misbruik van deze gratis plekken gemaakt gaat worden, is klip en klaar. "Dat verwachten wij natuurlijk ook wel, maar ja, dat moet dan maar. Elke slagboom is een aanslag op de toegang tot je bedrijf", zegt Frans Langendonk van zalencomplex het Buitenhuys. "Op deze manier jaag je de mensen weg, 5 euro is veel te veel om een eindje te wandelen."

Foto: Lars Smook