Nieuws Marketing

Binnen mum van tijd opeens vier attracties

Hoewel in vele steden 'escape rooms' als paddenstoelen uit de grond schoten, bleef het fenomeen in Zoetermeer voor lange tijd uit. Tot voor kort. De eerste attractie waarbij je opgesloten wordt in een kamer is een feit. Er volgen er nog drie, schrijft het AD.

Natascha Frensch 11 april 2016

Escaperoom 3

Zonder het van elkaar te weten hadden ondernemers Sjoerd Rotman (24) en Gijs Geers (35) hun vizier gericht op Zoetermeer als dé plek voor een nieuwe escape room. Rotman besloot een pand om te bouwen in attractiecentrum Ayers Rock, dat onlangs is opengegaan. Geers is inmiddels druk bezig in een gebouw in de Dorpsstraat, waarin voorheen tafeltennisvereniging Taverzo zat.

Zoetermeerders kunnen hierdoor binnen korte tijd rekenen op vier verschillende concepten. De attractie bestaat uit een kamer met een bepaald thema waar bezoekers in worden opgesloten. Via puzzels moeten ze binnen een uur een uitweg zien te vinden. ,,Zelf kwam ik er twee jaar geleden mee in aanraking. Inmiddels heb ik er tien gedaan. Je hebt er een paar mindere bij zitten en ik wilde graag een leuker concept opzetten," vertelt Rotman van Pandora Escape Room Zoetermeer.

Geheime agenten

Na maanden met familie en vrienden te hebben gewerkt aan het concept, waaronder het verhaal en de puzzels, zijn de deuren onlangs opengegaan. ,,Het speelt zich af in Berlijn rond 1970 ten tijde van de koude oorlog. Bezoekers zijn geheime spionnen die de plannen van 'mister White' moeten ontfutselen en die hem moeten uitschakelen," vertelt de 24-jarige. Naast de puzzels wordt er gebruik gemaakt van muziek en allerlei lichteffecten.

Hoewel het fenomeen escape room nu al een paar jaar bestaat, denkt Rotman dat de attracties populair blijven. Net als ondernemer Gijs Geers, die eerder al twee escape rooms opende in Delft onder de naam Escape Challenge. Zijn kamer The Dentist is door NRC Next verkozen tot beste escape room van Nederland en door Groupon tot beste attractie. ,,We dachten eerst van 'hé dat is er nog niet in Zoetermeer'. Het is een leisure stad, eigenlijk hoort daar gewoon een escape room bij," vertelt hij.

Toen de twee ondernemers van elkaars plannen op de hoogte raakten, was het even slikken, maar Geers is druk bezig om binnen korte tijd twee kamers te bouwen. ,,Het is nog wel geheim wat de thema's worden. Eerder bouwden we in Delft als eerste The Dentist, later hebben we toen een tweede gemaakt: The Freakshow. Maar logistiek gezien, kun je dat beter tegelijk doen."

Hij meent in ieder geval dat het een spektakel wordt. ,,Alsof je meespeelt in een film of computerspel. We focussen ons op het verhaal en de puzzels, die hier echt bij passen."

Zoetermeer is er volgens hem klaar voor. ,,We maakten een rondje in de Dorpsstraat en het bleek dat Zoetermeerders er nog aardig onbekend mee zijn. Toen we het eenmaal uitlegden, werden ze wel direct enthousiast," aldus Geers. Inmiddels komen er per maand zo'n 2000 bezoekers uit binnen- en buitenland af op zijn Delftse kamers. ,,Voor de Dorpsstraat kan dit een impuls zijn. Stel, je gaat daarna ook nog even bij een restaurantje in de straat eten." De eerste twee kamers zijn over zo'n vier maanden klaar.