Nieuws Marketing

Bluebirds vliegen bijna

Christiaan Doolaard | Foto: Victor van Breukelen 7 januari 2016

Bluebirdsdordrecht1065

Er is nog een hoop werk te verzetten, maar zaterdag opent pop-up store Bluebirds in the Backyard in Dordrecht toch echt. Winkels als deze moeten leegstand in de Dordtse binnenstad tegengaan.

Het schemert en het is nog ijskoud in het grote pand op de Voorstraat-West, waar voorheen Euroland zat. De verwarming doet het nog niet en alle elektriciteit komt nog van één groep. "Maar zaterdag komt er een warmtekanon, dus is het dan lekker warm," vertelt de Dordtse initiatiefneemster Claire Schuyff (35) in het AD, die met tientallen mensen hard bezig is om op tijd klaar te zijn voor de opening.

Zaterdag gaat haar grote droom in vervulling. Dan opent de pop-up store Bluebirds in the Backyard. Het is een verzamelplaats van bijna 500 vierkante meter voor kleine, creatieve ondernemers in één ruimte.

VintageVan kleding tot meubels en van een kop koffie met wat lekkers tot muziek van singer-songwriters. "En alles past in het concept: vintage. Alles is oud, of nieuw in vintage stijl." Het klopt precies bij het pand: geen strakke muren, plafond of vloer en alles in pastelkleuren. "We hebben zelfs de brandblusser verplaatst, omdat de kleur te fel is."

Schuyff, die haar spullen ook al maanden in de etalage van het oude Schoenenreus-pand uitstalt, krijgt voor het initiatief subsidie van de gemeente Dordrecht. Daarnaast kan ze de eerste 2 jaar voordelig gebruikmaken van het pand. ,,Maar vooralsnog heb ik er veel eigen geld in moeten steken en moeten lenen."

SubsidieDe Dordtse ondernemer is de eerste die gebruikmaakt van de subsidie voor het vullen van leegstaande panden. Wie ook daarvoor in aanmerking wil komen, moet volgens de gemeente wel komen met 'onderscheidende concepten en niet de zoveelste outlet store'.

Het is de bedoeling dat Schuyff minimaal 22 maanden in het pand blijft. Ze heeft er alle vertrouwen in dat haar concept gaat slagen. "Ik dacht: als ik een klein vintage winkeltje begin, lukt het nooit; ik moet gaan samenwerken en een risico durven nemen."

Nee moeten verkopenBinnen de kortste keren stroomden de aanvragen binnen. "Ik heb veel 'nee' moeten verkopen. Daardoor kon ik wel kiezen uit wie écht bij Bluebirds past. Daarnaast wilde ik graag lokale ondernemers, die tot nu toe vaak alleen een webshop hebben, een plek geven."