Nieuws Marketing

CDA in Ommen is verdeeld over winkelzondagen

De fractie van het CDAOmmen is verdeeld over het mogelijk maken van winkelzondagen in Ommen. Dat meldt Annelies Bakelaar, fractievoorzitter van de vijfkoppige raadsfractie.

Van onze redactie 3 april 2016

Plastic tasjes ANP

In de gemeenteraadsvergadering vanavond wordt besloten of de gemeente twaalf koopzondagen per jaar wil toestaan. Daarvan moeten er acht in het zomerseizoen plaatsvinden, is het voorstel. De driekoppige ChristenUniefractie gaf aan tegen het voorstel te stemmen. De overige raadsleden (VVD, PvdA, D66, LPO, VOV, samen 9 zetels) zijn voor. De vijf stemmen van het CDA zouden in principe geen roet meer in het eten kunnen gooien, tenzij deze partij zou dreigen de coalitie op te zeggen met VVD, PvdA en D66. Die dreiging lijkt afgewend, doordat de fractie verdeeld is over het plan om de koopzondagen toe te laten.

OnderzoekHet CDA dwong vorig jaar een onderzoek naar koopzondagen af bij de behandeling van een voorstel om de winkeltijden in Ommen volledig vrij te geven en de ondernemers zelf te laten bepalen of en wanneer ze koopzondagen wilden houden.

Minder principieelVolgens fractievoorzitter Annelies Bakelaar is het CDA iets minder principieel dan de ChristenUnie over dit onderwerp. "Maar we staan er als fractie wel verdeeld in. Een aantal fractieleden zal waarschijnlijk tegen het voorstel stemmen. Anderen zullen voor stemmen. Ik zit zelf niet te wachten op zondagopenstelling", geeft de Ommer politica toe.Recht op rustdag"Er zit ook een sociale component aan dit plan. Met dit besluit dwing je de kleine winkelier bijna om zeven dagen per week te werken. Ze moeten de concurrentie aan met winkelbedrijven met meer personeel en kunnen niet achterblijven. Ik vind dat iedereen recht heeft op een rustdag in de week. Dat ontneem je deze ondernemers hiermee."

SfeerNiet alle CDA-fractieleden staan er hetzelfde in, vertelt Bakelaar, die blij is dat er een pilot is geweest met vier koopzondagen, gevolgd door een onderzoek naar de animo. "We hebben gezien dat minder dan de helft van de ondernemers meededen met de pilot. Dertig winkels waren afgelopen zomer geopend op zondag, van de 72. Ik maak me zorgen of winkelzondagen geen averechts effect hebben op de sfeer in het centrum op doordeweekse dagen. Het moet geen dooie boel worden", vindt Bakelaar.

Foto: ANP