Nieuws Marketing

Dordts Ledware lost verlichtingsproblemen op

De gloeilamp, de tl-buis en de spaarlamp hebben er met ledverlichting een geduchte concurrent bij gekregen. En Alain van Dijk van Ledware in Dordrecht begrijpt wel waarom. ,,Met led kun je onvoorstelbaar veel kanten op. Je fantasie is je beperking.’’

Van onze redactie 5 december 2016

Ledware Dordrecht

Voordelen van ledlampen zijn het grote aantal toepassingsmogelijkheden en de lange levensduur. Ook is ledverlichting energiezuinig. Alain, aan de hts opgeleid tot elektrotechnicus, raakte gefascineerd door deze nieuwe manier van verlichten. Ook werd zijn zakelijke instinct geprikkeld, wat in 2009 leidde tot de oprichting van Ledware.

Nieuwe webshops

,,Led is elektronica en dat boeit me. Bovendien leek het me een interessante markt. Overigens werd led niet direct enthousiast ontvangen. De eerste generatie lampen gaf kil, blauwachtig licht. Voor Ledware ben ik zelf leveranciers gaan zoeken, onder meer in China. Al snel kon ik een goed assortiment aanbieden.’’

De producten zijn te koop bij verlichtingswinkels, groothandels, installateurs en via de Nederlandse en Belgische webshops. Die onlinewinkels bouwde Alain zelf. Nog dit jaar gaan ook in Frankrijk en Duitsland webshops online. Daarna zijn Spanje en Portugal aan de beurt.

Familiebedrijf

Ledware is een familiebedrijf. Alains technisch aangelegde vader en broer werken mee, een neefje komt soms helpen met inpakken en Alains moeder en zijn vrouw houden de zaak schoon. De uitdaging zit in het bedenken van oplossingen voor verlichtingsvraagstukken. ,,Je ziet dat verlichting steeds vaker geïntegreerd wordt in andere objecten, waaronder meubels. Led leent zich daar goed voor. We werken bijvoorbeeld regelmatig samen met Van Eijk meubelinterieurbouw uit Nieuw-Lekkerland’’, vertelt Alain terwijl hij een foto laat zien van een balie waarin lichtgevende stroken zijn aangebracht.

Prozaïsch

Ook architecten, ontwerpers van lampen en kunstenaars weten het Dordtse bedrijf te vinden. Een van hen is Matthijs Wateler die grote objecten maakt van prozaïsche voorwerpen als nietjes en bouten. De kunst van Matthijs hangt onder meer in luxe hotels in binnen- en buitenland. Als de kunstenaar verlichting wil verwerken in zijn ontwerp, roept hij de hulp van Ledware in.

Op verzoek van lampontwerpers en particulieren stelt Alain met zijn vader en broer ook lampen samen van onderdelen die worden geïmporteerd. Het zal niet lang meer duren voordat Ledware beschikt over een 3D-printer, freesmachine en spuitcabine. ,,Dan kunnen we nog meer maatwerk bieden.’’

Ledware bestaat sinds 2008. De Nederlandse webshop is opgericht in 2011.

Over

Wie: Alain van Dijk (45)Wat: verlichtingsoplossingenVan: LedwareGrootte: 3 medewerkersOver: China

Tips van de exporteur

We gaan niet zomaar met een buitenlandse leverancier in zee.

1. Wees altijd duidelijkAls ik een bestelling plaats in China, beschrijf ik tot in detail wat ik wil hebben en ik voeg ook een foto toe van het product. China is nu eenmaal niet naast de deur en bovendien betaal je vaak vooraf.

2. Zoek solide partnersWe analyseren bedrijven en vragen samples op van de producten die we hier in Nederland laten onderzoeken. Zo kunnen we hun producten in de buik kijken,so to speak.

3. Spreid de risico’sWe werken met wel achttien leveranciersvan ledstrips. Als een bedrijf failliet gaat, niet tijdig kan leveren of niet meegaat met de marktontwikkeling, gaan we naar een ander.

4. Blijf op de hoogteOntwikkelingen gaan snel; volg de markt dus goed. Voor je het weet, zit je met verouderde producten.

Gerelateerde artikelen

> CLS: Groot met licht in Koeweit> Philips zet z'n geld op licht van de toekomst> Eindhoven blijft Lichtstad