Nieuws Marketing

Eerste marktdag op zondag trekt een ander publiek

De eerste marktdag op zondag is de kooplieden behoorlijk tegengevallen. Wel ander publiek, maar dat komt niet om te kopen, zo schrijft het AD.

Maaike Kraaijeveld | Foto: Frank Jansen 1 augustus 2016

Markt 1065

Alle omstandigheden zitten in principe mee voor een drukke marktdag, zegt de eigenaar van de kraam met sokken. ,,Het is droog, geen weer voor het strand en de mensen hebben hun salaris binnen.''

Maar de realiteit is anders op de eerste experimentele openingsdag op zondag van de Haagse Markt aan het Hobbemaplein. Het is een beperkte hoeveelheid mensen die langs zijn kraam en die van andere marktlieden trekt. In elk geval in vergelijking met de gewone marktdagen op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. ,,Er is te weinig bekendheid aan gegeven'', zegt de sokkenman. ,,De mensen die nu komen, kijken alleen maar en kopen niets. Ik ga me nog wel een keer bedenken of ik de twee volgende proefzondagen eind augustus en eind september wel open ga.'' Maar zijn vrouw komt er tussen. ,,Dan zijn we er gewoon, want we hebben het experiment afgesproken voor drie keer.''

PubliekMaar ook het echtpaar met curiosa en de mannen van de viskramen zijn niet onverdeeld gelukkig met de resultaten van de eerste Zomerse koopzondagen. ,,Er moet voor onze werkgever dik geld bij'', zeggen de medewerkers in een van de viskramen. Prachtige vissen, uitgestald op ijs, maar niemand die er koopt of langs loopt.

,,Het is wel heel ander publiek dan op andere marktdagen'', zegt iemand van de groenten en fruit. ,,Waarschijnlijk toch wel mensen die er over hebben gehoord en het nu eens willen proberen.'' Ook de mevrouw van de curiosa ziet ander, 'minder kosmopolitisch' publiek. Het zijn nu veel meer mensen die rondsnuffelen, zegt ze. Maar geen mensen dus die een grote tas op wieltjes achter zich aan trekken om inkopen te doen. De terrassen en eetzaakjes doen wel goede zaken. Het is er druk.

Touringcars,,Als de gemeente er meer reclame voor maakt, komen er misschien wel touringcars met toeristen. Het is tenslotte de grootste markt die er is en ook heel mooi opgeknapt'', weet de vrouw.

Het experiment van drie zondagen is misschien ook niet zo goed gekozen in de zomer, vindt een andere marktkoopman. Maar daarover zijn de meningen verdeeld. Als je nieuwe mensen wilt trekken, kan het juist een mooi zomers uitje zijn.

MarktgeldMet de Zomerse koopzondagen willen zowel de gemeente als de marktkooplieden onderzoeken of er genoeg belangstelling is om de markt ook op een vijfde dag in de week te openen. Tijdens het experiment hoeven de marktlieden geen marktgeld en huur te betalen.

,,Maar ja, we zitten hier nu wel op onze vrije dag'', berekent de koopman met de sokken. Ook niet iedereen doet mee. Zo'n 30 procent van de marktkramen bleef dicht. ,,Dat staat natuurlijk ook niet zo leuk. Nou ja, volgende maand beter."