Nieuws Marketing

Hotelnacht geen succes

Yvonne Keunen | Foto: Marco de Swart 18 januari 2016

Hotelnachtgeensucces1065

Aan de tweede Hotelnacht in Rotterdam deden zaterdag slechts vijf hotels mee. Teleurstellend, vindt hotelier Edwin van der Meijde. "Ik denk dat het evenement te Amsterdams is", zegt hij in het AD.

Op vakantie in eigen stad. Dat is de gedachte achter de Hotelnacht, die ooit in Amsterdam werd bedacht. In een paar jaar tijd groeide het in de hoofdstad uit tot een heuse happening met allerlei leuke feestjes in de deelnemende hotels.

Hoog tijd om over de stadsgrenzen te kijken. Dus werden vorig jaar Rotterdam en Den Haag toegevoegd. In de Maasstad namen zestien hotels deel aan het evenement, waarbij gasten uit de Rotterdamse regio voor half geld in een hotelbed konden slapen. 600 gasten maakten van de gelegenheid gebruik, honderden anderen kochten een passe-partout voor de bijbehorende feestjes.

Hoe anders pakte zaterdag de tweede editie van de Hotelnacht in Rotterdam uit. Slechts vijf hotels namen deel, alleen Hotel Pincoffs en Hotel Stroom, beiden gerund door Edwin van der Meijde, organiseerden een party. "Ik vind het erg jammer dat er onder hoteliers zo weinig animo is voor het evenement,'' zegt Van der Meijde. Niet dat hij het zijn collega's kwalijk neemt. Integendeel, hij heeft er alle begrip voor. "Eigenlijk is het ook een onmogelijk project. Als hotel moet je betalen om mee te doen, je moet je kamers gratis weggeven en dan ook nog een feestje organiseren. Ik doe mee omdat ik van mijn stad houd, maar niet als verantwoord ondernemer."

Ter gelegenheid van de Hotelnacht liet Van der Meijde voor Hotel Pincoffs op de Kop van Zuid drie singer-songwriters optreden in de hotelbar. Bij zijn Hotel Stroom in het Lloydkwartier vond een rooftop party plaats met deejays, vuurkorven en warme dranken. "Heel gezellig. En met 270 mensen zijn we uitverkocht, maar als klein hotel kunnen we dit evenement natuurlijk niet trekken.''

Weliswaar stonden in de bar van het Nhow hotel deejays te draaien. ,,Maar dat doen ze iedere zaterdag,'' zegt hotelwoordvoerder Sanella Kaknjo. ,,We vonden het leuk om mee te doen, maar we hebben niets extra's georganiseerd. In januari hebben we al voldoende aanloop.''

Van der Meijde denkt dat de Hotelnacht best levensvatbaar kan zijn in Rotterdam, maar dan wel in een andere vorm. ,,Natuurlijk niet in een goed seizoen en niet langer tegen afbraakprijzen.'' De Hotelnacht is volgens hem een te Amsterdams feestje, en geen landelijk festijn. ,,Ik sluit niet uit dat er volgend jaar vanuit de Maasstad een eigen initiatief komt, onder een andere naam.