Nieuws Marketing

'Ik wil mijn stad zo snel mogelijk leren kennen'

Dennis L'Ami | Foto: Marnix Schmidt 18 januari 2016

Vanhartskampmontfoort1065

Een drukke eerste werkweek afsluiten met een rondleiding door Montfoort en Linschoten, had voor de nieuwe burgemeester Petra van Hartskamp-De Jong absoluut prioriteit. "Je kunt er halfjaar mee wachten, maar ik wil mijn stad zo snel mogelijk leren kennen", vertelt ze in het AD.

Het is een ijskoude zaterdagmorgen, als Van Hartskamp-De Jong en haar man zich laten rondleiden door Peter Versloot, het historisch geweten van Montfoort. Terwijl de ene na de andere hagel- en natte sneeuwbui op het groepje neerslaat, vertelt Versloot enthousiast over dit nostalgische pand of dat opmerkelijke doorkijkje. Voor een domineeswoning, opgeknapt door de gemeenschap zelf, stelt Van Hartskamp-De Jong vast dat het met de gemeenschapszin wel goed zit in de stad.

In de Sint-Janskerk heeft Versloot nog meer goed nieuws. ,,De overgang van katholiek naar protestants ging in Montfoort in goed overleg." De burgemeester krijgt de lachers op haar hand als ze zegt: ,,Dat gaat hier toch altijd zo?" Nadat Wijnie van Bergeijk, de vrouw van koster Piet, nog even het orgel heeft gedemonstreerd, gaat het in de richting van molen De Valk.

In de Hoogstraat staan pallets met voorraad voor de Kruidvat, niet naar ieders zin. De burgemeester laat nog even in het midden of ze hier tegen op wil treden. "Handhaving is belangrijk, maar als ondernemer moet je toch ook wel kunnen bevoorraden. Lastig."

Ze begon de week overigens direct met taart: op de verjaardag van de 100-jarige mevrouw Den Hartog-van den Heuvel. Na haar eerste college-overleg en kennismaking met tientallen burgemeesters tijdens een regionaal veiligheidsoverleg was ze ook nog te gast bij de Vereniging Oud-Linschoten. "Wat een club, 150 leden en altijd overvolle filmvertoningen."

FundaBij de Willeskopperpoort speculeert het gezelschap over een nieuwe burgemeesterswoning, op de plek waar nu nieuwbouw van appartementen gepland staat. Volgens de wet moet een burgemeester wonen in de gemeente waar hij of zij werkt. "We houden Funda al een tijdje in de gaten," zegt Johan, de man van de burgemeester.

Bij de molen aangekomen wordt een zak eigen gemalen spelt aangeschaft, waarna de rondleiding wordt voortgezet in Linschoten, waar men zich opwarmt in het Wapen van Linschoten.

Trots legt Van Hartskamp-De Jong boven een warme kop koffie uit wat ballensnoepers zijn. ,,Dat is een oud gebruik hier. Men deed vroeger een bal suiker in de mond, om daar een slok koffie langs te laten lopen. Zo had je een zoetje."

Ook de wijze waarop je Montfoort uitspreekt komt nog even ter tafel. "Dat spreek je uit met de klemtoon op de twee o's," bezweert Versloot. De zestiende en tevens eerste vrouwelijke burgemeester van Montfoort kan nu écht aan de slag.