Nieuws Marketing

Mannen gaan in pak, vrouwen willen sexy

Doordat online shoppen aan populariteit wint, is er geen duidelijk beeld te krijgen van welke carnavalstrend dit jaar overheerst. Welke kostuums zijn dan wel populair in Raalte?

Joany Bouwhuis 2 februari 2016

Ralf hooijschuur gerard vrakking

Het is maandag warempel even rustig in het tijdelijke pand van Carnavalswinkel Online aan de Overkampsweg in Raalte. Eigenaar Ralf Hooijschuur en medewerker Bastiaan Veltien geven aan dat er afgelopen zaterdag topdrukte heerste. Morgen, vrijdag en zaterdag verwachten de twee een nog grotere toeloop. En bestellingen op de webshop gaan trouwens continu door.

PopulairWelke kostuums zijn dit jaar 'hot' onder de Raaltenaren? Hooijschuur: "Dat kun je haast niet zeggen. Het is heel divers; er is geen één trend die er helemaal uitspringt."

Wel zijn er meerdere kostensoorten die het goed doen. "Bij de mannen zie je dat de maatpakken, met emblemen van bijvoorbeeld Superman, het ontzettend goed doen. Die worden veel verkocht en dat heeft te maken met het feit dat ze bekend zijn van tv. Daarnaast willen mannen ook een betere pasvorm", licht Hooijschuur toe.

Maar ook de geinige pakken zijn nog steeds in trek bij de Raaltenaar mannen. Grijnzend laat Hooijschuur het bierfleskostuum zien. "Mannen komen binnen, hebben schik en vinden zo'n soort pak hartstikke lachen."

"Vrouwen zijn veel kritischer", heeft Hooijschuur dit jaar gemerkt. Drie à vier pakken bestellen de dames via de webshop. "Ze kopen uiteindelijk alleen het beste pak dat er tussen zit. Bij de vrouwen zijn de korte, sexy kostuums echt een blijvertje", vertelt Hooijschuur. Veltien geeft aan: "De zusterpakjes of politiepakjes doen het altijd goed. Vooral die laatste en een bepaald indianenjurkje waren al gauw uitverkocht."

KinderenDe kinderen hebben ook hun voorkeuren. "De Star Warskostuums gaan goed. Het zijn wel licentiepakken, dus die zijn duurder. Er zijn ook genoeg ouders die kiezen voor kostuums van 12,95 euro, zoals de ninjapakken. Wat echt opvalt is dat de piratenpakjes bij de jongens nauwelijks verkopen en bij de meiden zijn die helemaal uitverkocht", vertelt Hooijschuur enigszins verbaasd. Ook Veltien is het opgevallen dat de Raalter meisjes lang niet altijd meer voor prinsessenjurkjes kiezen. "Zij willen ook stoerder verkleed gaan, bijvoorbeeld als soldaat of politieagent."

Steeds meer carnavalsvierders stellen hun outfit via webshops zelf samen, hebben Hooijschuur en Veltien gemerkt. "Iedereen wil toch uniek verkleed gaan." Door het e-shoppen is het voor hen lastig vast te stellen welke nieuwe kostuums het goed doen. Wel is duidelijk dat twee traditionele kostuums echt passé zijn: de boerenkiel en het kinderclownspakje.

Foto: Ralf Hooijschuur (Gerard Vrakking)