Nieuws Marketing

Nieuw: een e-bike met zonnewielen

Een elektrische fiets die nooit hoeft te worden opgeladen? Ja, die bestaat nu.

Van onze redactie 24 februari 2016

Marc peters solar bike jurriaan balke

Gisteren werd hij gepresenteerd: de solarbike (s-bike), een elektrische fiets zonder stekker. In de op vernuftige wijze in de spaken geïntegreerde zonnepanelen zorgen ervoor dat de fiets altijd stroom heeft. De primeur is voor het Hengelose bedrijf Solar Application Lab.

PresentatieDe presentatie van de eerste elektrische fiets die rijdt op zonne-energie was gisteren in Eindhoven, want de technische universiteit aldaar is één van de partners in de ontwikkeling. En de provincie Brabant zorgde voor Europese subsidie. Maar de Twentse component is sterk aanwezig.

Solar Application Lab in Hengelo, dat de s-bike op de markt brengt, is het bedrijf van Marc Peters (29) uit Enschede. En de technologie van de groene e-fiets werd mede ontwikkeld door Segula Technologies, het ingenieursbureau dat is gevestigd op het High Tech Systems Park bij Thales in Hengelo.

3.000 euroDe s-bike gaat in de winkel net onder de 3.000 euro kosten, zegt Peters. Dat is circa 700 euro duurder dan e-bikes uit de duurste klasse. Het in 2014 opgerichte Solar Application Lab heeft nu een opdracht voor de bouw van tien s-bikes. Eind dit jaar wil het bedrijf naar een serieproductie toe. Peters: "We hopen komend jaar toch zeker driehonderd s-bikes te verkopen." Het bedrijf richt zich op 'milieubewuste fietsers die iets meer te besteden hebben'. Hij denkt dat er daarvan genoeg zijn in Nederland. "Er liggen immers ook bij 300.000 Nederlandse huizen zonnepanelen op het dak."

VerkoopDe verkoop wordt gedaan via het dealernetwerk van E-Bike Nederland, een groothandel die levert aan circa honderd fietsenwinkels. De volgende stap voor Solar Application Lab is het vinden en financiering zoeken om de serieproductie mee te kunnen opzetten. Peters: "Ik heb de investeringen tot op heden met eigen geld, met leningen van familieleden en een subsidie gedaan, maar daar komen we er niet mee. We hebben circa 6 ton nodig en zijn onder andere met de Participatiemaatschapij Oost van de provincie Gelderland en Overijssel in gesprek." Bovendien treden er andere partijen toe als aandeelhouder tot Solar Application Lab, zo is de bedoeling. Peters: "De locatie waar we de serieproductie gaan doen hangt mede af van de eisen die financiers wat dat betreft stellen."

Foto: Marc Peters (Jurriaan Balke)