Nieuws Marketing

Ondernemers rekenen af met lege panden in binnenstad Deventer

'Wie rekent er af met dit pand?' Met die passende tekst is in de strijd tegen leegstand in de Deventer binnenstad een nieuwe, creatieve aanpak gelanceerd. Een artikel in De Stentor.

Martijn Ubels | Foto: Ronald Hissink 18 november 2016

Leegstand deventer

Drie leegstaande panden in het hart van Deventer zijn donderdag onder handen genomen door kunstenaars Egbert Scheffer en Shuk-Yee Man, afkomstig uit Deventer. Met karton als materiaal hebben zij de etalage en een stukje winkelruimte van de panden ingericht. Weg is de sombere uitstraling van een leegstand pand, dat niet uitnodigde om de straat in te lopen.

Enthousiasme

Deze aanpak moet ideeën onder ondernemers en passerend publiek op gang brengen, zodat het pand weer verhuurd gaat worden. "Er ontstaat in ieder geval weer reuring rond de panden", zegt Thijs Beekman van Het Gilde, het sales- en marketingbureau betrokken bij de aanpak. "Je ziet al dat het publiek verrast opkijkt naar het aangeklede pand."

In een leegstand pand in de Proosdijpassage is van karton bijvoorbeeld een kledingrek gemaakt in de etalage, met de tekst 'Kleed jij deze winkel aan?' Of een kartonnen bank. Met groot de tekst: 'Welke ondernemer gaat hier zitten?'

Deel je idee

Ondernemers en consumenten mogen die vraag beantwoorden. Mensen kunnen ideeën aandragen via Facebook 'StartjewinkelinDeventer', de website www.startjewinkelindeventer.nl. Maar ook via formulieren die de eerste dagen bij het pand worden uitgedeeld en in winkels liggen. Onder het motto 'Mijn droom of wens voor de binnenstad is...'

Beekman: "Mensen kunnen aangeven wat ze missen in Deventer. Misschien is dit wel net het zetje om een eigen winkel te beginnen." Er is hulp en begeleiding om die stap te zetten. "Ondernemers waar ik ben geweest met de formulieren, reageren enthousiast. Ze zien dat er iets gaande is in de binnenstad en zij kunnen hun netwerk aanboren."

Actieplan

De aanpak is een van de eerste zichtbare maatregelen vanuit het Actieplan binnenstad, dat deze week door binnenstadsmanager Peter Brouwer is gelanceerd.Aanpak van leegstand is een van de speerpunten. Zo komt er ook een online databank met daarin leegstaande panden, en een acquisitieteam dat actief gaat proberen leegstaande panden te verhuren.

Leegstand

Leegstand is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen in de Deventer binnenstad. In januari van dit jaar was de teller opgelopen naar 75 panden, een verdubbeling. Sinds de zomer is wel een kentering zichtbaar en zijn er meer nieuwe winkels van start gegaan in het Deventer centrum.