Nieuws Marketing

Paarden laten kassa's rinkelen in Valkenswaard

De contrasten zijn deze ochtend groot bij Stal Tops in Valkenswaard. Terwijl de puissant rijke springruiter Athina Onassis in de rijbak met haar paard over oxers springt, zijn installateurs van Verspeek op hetzelfde terrein druk aan het werk. Of neem de dames en heren van de 'parkeerservice'. Koukleumend wijst Petri Maas uit Borkel en Schaft dikke Audi's naar hun plek op het weiland. Allemaal om een centje bij te verdienen voor de plaatselijke fanfare, aldus het Eindhovens Dagblad.

Anneke Liebrand 6 augustus 2016

Paardendeken pixabay

De Global Champions Tour is weer in Valkenswaard neergestreken bij Stal Tops. Het hippische bedrijf van de oud-topspringruiter aan de Maastrichterweg was het begin van wat de 'paardenboulevard' is gaan heten. De doorgaande weg naar België is zoetjesaan een verzamelplaats geworden van hippische bedrijven. Handelaars en ruiters uit de wereldtop hebben zich er gevestigd. Het is een kleine bedrijfstak, maar wel een kapitaalkrachtige. En een groeiende economie voor Valkenswaard.

Hoeveel er aan wordt verdiend, is niet bekend. Wat wel zeker is: lokale ondernemers pikken een graantje mee. Natuurlijk profiteren zadelmakerijen en koetsenbouwers mee. Maar ook autogarages, schoonmaakbedrijven en verenigingen houden zeker iets over aan de 'paardeneconomie'.

"We verdienen er een goede boterham aan", zegt Tops-buurman Ruud den Hoed van Zomerhof. "Veel grooms (paardenverzorgers, red.) komen bij ons lunchen en dineren. Het is alleen maar goed voor de regio."

Voorheen was er één weekeinde per kalenderjaar een paardensportevenement bij Stal Tops. De Global Champions Tour is al het vijfde internationale concours daar dit jaar. Dat, opgeteld bij de recente komst van paardentrainer en handelaar Javier Salvador, de stal van Athina Onassis en topmenner Boyd Exell heeft voor een boost gezorgd.

Een bedrijfswagen van schoonmaakbedrijf Verbeek uit Valkenswaard rijdt het terrein van Stal Tops op. Jessica Springsteen, de dochter van Bruce, maakt in anonimiteit haar wedstrijdrondje.

Een paar meter verder op de Maastrichterweg zit Harrie Jansen met manege De Kluizerheide. Of zijn bedrijf ook deel uitmaakt van de paardenboulevard weet hij niet. "Geen idee, ik ben er nooit voor benaderd." Bij Jansen rijden elke week 150 kinderen uit de omgeving. Hij ziet de economische meerwaarde van de internationale paardenbedrijven, maar hoopt tegelijkertijd dat de gemeente oog blijft houden voor de Valkenswaardse mens. "Ik heb er geen kritiek op. Het is goed voor de economie. Maar wat het wel is: die bedrijven zitten achter gesloten deuren. Er staat een groot hek omheen. Vroeger kende je je buren. Maar ik zie die mensen nooit."