Nieuws Marketing

Recreatie op het boerenerf: 'Boerengolf wint het van de koe'

Zelf gegraven kuilen, vlaggetjes ernaast. Boerengolflocatie Boerengoed Enspijk is uitgegroeid tot feestlocatie. Het is een plek geworden waar mensen in de melkstal met elkaar proosten, kinderen in de hooischuur ravotten en de jubilaris in de groepstal, waar vroeger de koeien in een groepje bij elkaar stonden, wordt gefeliciteerd.

De Ondernemer | Foto: Raphael Drent 1 december 2016

Boerengolf

"Boerengolf heeft het gewonnen van de koe", zegt Fredie van Asch (50), die met echtgenoot Marion (44) het bedrijf runt. In 2015 ontving het stel 11.000 bezoekers op de boerderij.

Fredies vader was boer in hart en nieren. Fredie heeft ook nog vee rondlopen, maar dat is niet meer zijn eigendom. "We hebben een maatschap gevormd met de buren. Wij leveren het land, zij houden er hun koeien. Gasten kunnen zo de boerderij nog voelen."

Herinneringen

Toen Fredie zelf nog boerde, wist hij door veranderende regels en fluctuerende melkprijzen van tevoren niet wat hij zou verdienen. "Marion en ik voelen ons nu veel meer ondernemer dan voorheen", zegt hij over de keus om de recreatieve richting in te slaan. "We hebben invloed op ons bedrijf. Onze feestlocatie met boerengolf past veel beter bij ons."

Het toeval hielp het paar een handje. Fredie: "Ik had over boerengolf bij een boerderij in de Achterhoek gelezen. Marion en ik wilden dat weleens zien, niet eens omdat we er een nevenactiviteit in zagen. We belden, maakten een afspraak, bekeken de locatie en sloegen een balletje. Hartstikke leuk."

Samen met Marion groef hij een paar gaten in de eigen wei en plaatste hij vlaggetjes bij de gaten. "Toen hadden we een boerengolflocatie. Het spelletje bleek zo populair dat we meer wilden bieden, zoals eten en drinken."

De oude groepstal is nu een knusse caféruimte. Speenemmers zijn lampen geworden en het voormalige voerhek fungeert als bar. Melkbussen doen dienst als krukken. "Vroeger speelde toch ieder kind op een boerderij? Veel gasten halen daar herinneringen aan op. Ze zien een hakmes, juk of zeis aan de muur en er ontstaat meteen een gesprek."

Op de skelter

In de zomervakantie is het tamelijk rustig; vanaf half augustus neemt het aantal bezoekers gestaag toe. "Onze ligging is een voordeel; met feesten veroorzaken we geen overlast. Over een groepsaccomodatie denken we nog na. Misschien wordt dat ons volgende project."

Fredie en Marion werken ieder 60 tot 70 uur per week. "Leuk om mensen te ontvangen en hen wegwijs te maken en om kinderen in het hooi of op de skelter te zien spelen", zegt Marion. "Je hebt geen omkijken naar ze, ze kunnen alle kanten op. We hebben zelf drie kinderen. Dan weet je: als die het goed hebben, heb je het zelf ook goed."