Nieuws Sales

Hetty van Veghel: ‘80% van de omzet van Van Veghel Industrial Packaging komt uit de regio’

Hetty van Veghel (58) is commercieel directeur van Van Veghel Industrial Packaging in Eindhoven. ‘Hoe moeilijk het ook is, je móet aan risicospreiding doen.’ Deel 2 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 11 oktober in Eindhoven wordt gehouden. In deze serie praten prominenten uit Eindhoven over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga van Kooten | Foto’s en video: Vincent Krijtenburg 2 oktober 2017

Hetty van veghel1

,,Van Veghel Industrial Packaging is een emballagebedrijf in de industriële sector, business-to-business. We produceren kisten, kratten, vlonders, bodems en pallets. Vaak maken we verpakkingen die dezelfde dag nog op het vliegtuig moeten. Om zulke orders te kunnen uitvoeren, hebben we hier altijd voldoende materiaal op voorraad. Onze omzet komt voor 80 procent uit de regio Eindhoven vandaan.”

Lees ook: Tijn van Elderen van Brabantia: ‘Wij willen 100% recyclebaarheid'

,,Het bedrijf is opgericht door mijn schoonvader, Jan van Veghel, als een timmerfabriek, aan de Heezerweg in Eindhoven. Al vrij snel ging hij verpakkingen maken voor DAF. Dat werd zijn grootste klant. In 1984 heeft mijn man, van oorsprong graficus, het bedrijf van zijn vader overgenomen.

Steve Jobs

Ik was toen salesmanager in de automatisering – ik heb nog een training bij Steve Jobs gevolgd. Ik ben elke woensdagochtend koffie gaan zetten voor de timmermannen en de administratie en sales gaan doen. Toen de kinderen werden geboren, heb ik het werk even op lager pitje gezet, maar zodra ze uit de luiers waren, ben ik weer aan de slag gegaan. Als ik geen oppas had, nam ik ze mee en liet ik ze hier spelen.”

Meer interessante ondernemers ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom op 11 oktober naar de Week van de Ondernemer in Eindhoven. Hier kun je je aanmelden.

Risicospreiding

,,In 1993 ging DAF failliet, onze grootste klant. Dat betekende een klap voor ons bedrijf, maar we hebben de draad snel opgepakt en zijn de boer op gegaan. We hebben wel een dipje gehad – heel Nederland in die tijd trouwens – maar sindsdien zijn we alleen maar sterker geworden. Het is goed zoiets een keer mee te maken.

Ik heb ervan geleerd: hoe moeilijk het ook is, je móet aan risicospreiding doen. Nu is onze orderportefeuille zo breed dat wij doordraaien, wie er ook failliet gaat. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor onze 25 medewerkers.”

Koud bellen

,,Mijn man is algemeen directeur en ik ben commercieel directeur. Hij met zijn helikopterview en ik met mijn salescapaciteiten, we vullen elkaar perfect aan. Ik ben van het koude bellen. Gewoon vertellen waar we goed in zijn en proberen een afspraak te maken.

Bij grote bedrijven is het belangrijk vol te houden. Het kan een jaar duren, het kan twee jaar duren, maar het kan ook tien jaar duren. Het is mijn kracht dat ik bepaalde doelen stel en dat ik me er dan in vastbijt. Wat niet wil zeggen dat het altijd lukt, maar het is wel waar wat wordt gezegd: verkopen begint pas als de klant nee zegt.”

Sociale werkplaatsen

,,We werken nu 20 jaar samen met verschillende partners, waaronder sociale werkplaatsen. Daar worden halffabrikaten voor ons gemaakt. Aan de ene kant uit kostenoverwegingen, maar aan de andere kant geeft het ook een goed gevoel als je ziet dat mensen met een beperking een dagbesteding hebben en vrolijk naar huis gaan.

Zolang we op deze manier werk uitbesteden, hebben we voldoende ruimte in ons huidige pand op bedrijventerrein De Kade in Eindhoven. We zitten hier nu sinds 1996. Het vorige pand ligt om de hoek; ons huidige pand is vier keer zo groot.”

Vakantiewerk

,,Onze dochter en zoon zijn nu allebei in de twintig. Onze kinderen hebben vakantiewerk gedaan op de zaak. Onze dochter is inmiddels afgestudeerd als interieurdesigner, onze zoon studeert nog aan de hogeschool in Den Bosch, small business en retail management. We willen ze de tijd geven om na te denken wat ze willen, of ze in het bedrijf willen gaan werken. Ik denk dat het sowieso een goede zaak is als ze eerst ergens anders gaan werken.”

Deze drie ondernemers bewondert Hetty van Veghel:

Jan van Veghel

,,Mijn schoonvader had vier kleine kinderen en een goede baan als voorman bij Nolte. En toch hakte hij de knoop door en is hij op 1 mei 1960 zijn eigen timmerfabriek begonnen. Daar heb ik ontzettend veel respect voor. Hij is nu 93 jaar. Zo nu en dan komt hij hier nog even kijken hoe het gaat.”

Wim van der Leegte van VDL

,,VDL is een gigaconcern met meer dan 80 bedrijven. Toen in Born de autofabriek dichtging, belde Wim van der Leegte de volgende dag de minister – hij had er niet van geslapen dat duizenden mensen op straat stonden – en nam de fabriek over. Nu is het de meest geautomatiseerde autofabriek in Europa. Van een debacle maakte hij een succes.”

Doutzen Kroes

,,Veel mensen zien Doutzen Kroes alleen als model, maar ze is een ijzersterke ondernemer met een team om zich heen. Je kunt je niet voorstellen wat voor discipline zij moet opbrengen om te doen wat zij doet, qua eten, sporten en leefgewoonten. Bewonderenswaardig.”

Het geeft een goed gevoel als je ziet dat mensen met een beperking een dagbesteding hebben en vrolijk naar huis gaan

Hetty van Veghel, commercieel directeur van Van Veghel Industrial Packaging