Nieuws Marketing

Van Blik: culinair eten uit blik

Eten uit blik verdient volgens de Amerfoortse Maartje Schoolderman (29) een nieuw en positief imago. "Het bevat geen conserveringsmiddelen, het is geen voedselverspilling, het is recyclebaar en duurzaam én het is net zo lekker als vers eten", vertelt ze in een interview met het AD. Aan het Lieve Vrouwekerkhof opent zij medio april haar miniwinkel: Van Blik.

Rachel van Kommer l Foto: VanBlik 1 april 2016

Van blik1

Maartje heeft samen met haar ouders veel gevaren op hun zeilboot. Ze is opgegroeid op een boot en dus ook met het eten dat op zee door haar moeder werkt gekookt. ,,Ik kom uit een Bourgondisch gezin. Mijn moeder was zo creatief en goed met het koken uit blik, dat ik altijd heerlijk heb gegeten. Mijn ouders zijn mijn inspiratiebron. Ik wil het negatieve imago van blik veranderen. Dat is mijn missie."

In de etalage van een oud loodgieterspand aan het Lieve Vrouwkerkhof is Maartje nu druk aan het klussen. Halverwege april wil zij haar conceptstore openen. ,,Ik verkoop mijn blikken, maar hoop ook dat mensen komen als ze nieuwsgierig zijn en vragen hebben. Zo wil ik het kampeergevoel in blik uitdragen en blik weer op tafel te brengen."

Voor haar blikavontuur had Maartje een kantoorbaan. "Het was een topbaan, maar ik was onrustig en wilde mijn droom om te ondernemen waarmaken. Toen ik de grote stap maakte om aan mijn blikreis te beginnen, liep ik op Amsterdam Centraal en vond daar een ouderwetse kleine blikopener. Ik ben niet spiritueel, maar dit kon geen toeval zijn."

Volgens Maartje zijn haar blikken niet alleen ideaal voor mensen op zee, in de bergen of op campings, maar ook voor een borrel thuis of in de kroeg. Vier maanden lang stond ze in haar eigen keuken fijn te proeven voor het perfecte recept. "In het begin waren mijn gerechten echt niet lekker. Ik heb altijd veel gekookt, maar als amateur. Dit was andere koek."

Pulled PorkHaar culinaire blikken zijn nu in drie smaken verkrijgbaar: pulled pork in barbecuesaus, gehaktballen in bier-tomatensaus en gehaktballen in satésaus. "Eten uit blik is, ondanks het negatieve imago, juist van deze tijd. Ik heb alle blikgerechten uit supermarkten geproefd en het is inderdaad niet best. Maar dat komt doordat ze geen eerlijke ingrediënten van een goede kwaliteit gebruiken, uit luiheid er maar wat in gooien. En dat is niet nodig. Als je het goed doet, is het blik de conserve en wat erin zit, blijft vers."Het inblikproces doet Maartje samen met slager Albert van De Drie Beste Slagers uit Apeldoorn. "Ik sta samen met de slager in de keuken in honderdliterpannen te koken. Het is ambachtelijk, want er komt geen machine bij kijken, op het inblikken na. Inmiddels heb ik al 2000 blikjes gemaakt. Zelf heb ik al 500 blikken op, om te proeven, maar ik vind het nog steeds heerlijk. Dat zegt toch ook wel wat."Blik is volgens Maartje juist duurzaam. "Er zitten veel voordelen aan blik. Het is oneindig recyclebaar. Je vermindert de verspilling en bederving. Ik werk met diervriendelijke boeren. Zo draag ik mijn steentje bij aan duurzaamheid."KattenvoerZe is zich ervan bewust dat ze mensen van haar visie moet overtuigen. "Het is jammer dat er vooroordelen zijn dat blik niet lekker en ongezond is. Iemand zei zelfs tegen me dat het haar deed denken aan kattenvoer. Toen dacht ik wel: het wordt een échte uitdaging om dit beeld te veranderen." Degene aan wie Maartje haar blikjes voorschotelt, is om, zegt ze. "De reacties zijn geweldig."De blikken zijn binnenkort ook verkrijgbaar in cafés. "Veel mensen hebben geen zin meer in bittergarnituur. Dit is een verantwoord alternatief. Het wordt aan tafel geserveerd op een houten plank met een warmhouder als een kampvuurtje." Haar ouders varen komend weekend weer de zee op. Trots: "Met een stapel van mijn blikken aan boord."