Nieuws Mobiliteit

DAF omgebouwd naar Toyota waterstoftruck: VDL gaat het doen

VDL gaat voor Toyota waterstoftrucks bouwen. Het Eindhovense concern heeft in eerste instantie een opdracht gekregen voor vijf vrachtwagens.

Peter Scholtes (ED) 12 mei 2023

Waterstoftruck VDL toyota

Demonstratiemodel van de waterstoftruck die VDL gaat ombouwen voor Toyota. Foto: Toyota

VDL Special Vehicles in Eindhoven bouwt de trucks op basis van ingekochte DAF-vrachtwagens zonder motorblok en versnellingsbak. Ze worden voorzien van de elektrische aandrijflijn van VDL en van brandstofcellen van Toyota.

Toyota Motor Europe wil in samenwerking met VDL de markt van waterstoftrucks betreden. De trucks worden door Toyota ingezet voor eigen transport van auto’s, componenten en service-onderdelen binnen Europa. Daarmee wil het concern zijn eigen CO2-uitstoot verlagen. In 2040 wil het CO2-neutraal zijn, meldt het Eindhovens Dagblad.

'VDL verwacht de vijf waterstoftrucks voor het einde van 2023 te leveren aan Toyota'

Groei van een Europees ecosysteem voor waterstof

Brandstofcellen wekken elektriciteit op uit waterstof. Toyota dicht waterstoftrucks met brandstofcellen een sleutelrol toe in de groei van een Europees ecosysteem voor waterstof.

VDL verwacht de vijf waterstoftrucks voor het einde van 2023 te leveren aan Toyota. VDL Special Vehicles beschouwt het innovatieve project als een impuls voor de uitbreiding van zijn activiteiten op het gebied van elektrische aandrijflijnen voor waterstof.

Lees ook: Waterstoftruck rijdt ook groen in bittere kou

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws