Podcast De Ondernemer Onderweg

Willem Baudewijns (Polestar): 'Blijf trouw aan je filosofie. Ook onder druk'

Cupra, Lynk&Co, Aiways, Seres, Maxus, Lightyear en Polestar. Het zijn allemaal nieuwe automerken die als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. En één voor één beloven ze de autowereld op te schudden en klanten meer te bieden dan de gevestigde orde. Maar wat bieden ze dan precies, en hoe zet je zo’n nieuw merk succesvol neer? Voor De Ondernemer Onderweg spreekt Roland Tameling managing director Willem Baudewijns, van Polestar. Rem eraf, starten en luisteren maar...

Foto: Polestar.

Presentatie: Roland Tameling 1 juni 2021

Polestar is begonnen als sportief label van Volvo, maar inmiddels zelfstandig. Het merk telt twee modellen: de Polestar 1 – een plug-in hybride sportcoupé en de 2, een middelgrote elektrische zakenauto. Willem Baudewijns: ,,We zijn een Zweeds premium electric performance-merk. Het is een ideale mix van prachtig design, gebruiksgemak, ruime keuzemogelijkheden en vooroplopende sustainability'', aldus Baudewijns in deze De Ondernemer Onderweg. Maar er is meer dat het jonge automerk zo bijzonder maakt, zo hoor je in deze podcast. Ook vertelt hij hoe dat nu zit, zo'n combinatie van Zweeds en Nederlands bedrijf. Hoe is de communicatie over en weer?

polestar Polestar haalt meer dan half miljard dollar op om productontwikkeling te versnellen

Spaces: met aandacht vormgegeven ruimtes voor de Polestar

Bijzonder: wil je een nieuwe auto kopen en je overweegt een Polestar, dan start je online in plaats van bij de plaatselijke dealer. Maar... ,,Mensen zeggen wel eens dat we een online merk zijn. Dat is niet helemaal waar. Je kunt bij ons op allerlei manieren het product beleven. Het is een combinatie van online en fysiek.''

Dat kan onder meer via Spaces. Met aandacht vormgegeven ruimtes waarin de Polestar tentoongesteld staat en 'met experts in plaats van verkopers'. Een testrit? ,,Een testrit kun je digitaal aanvragen. Verder zijn er onder meer roadshows door heel het land'', legt de managing director uit. ,,Die aanpak is voor ons merk perfect, het past precies bij wat wij met Polestar willen bereiken. Spaces zijn plekken juist midden in de stad, niet op autoboulevards, waar mensen op hun manier het automerk kunnen beleven.''

''Mensen zeggen dat ik altijd kalm blijf in elke situatie. En dat was nodig, kan ik je vertellen''

Willem Baudewijns, managing director Polestar (foto onder)

Hoe ga je met een jong bedrijf om met corona en andere crisissituaties?

In deze podcast komt ook de coronapandemie het persoonlijke leiderschap van Baudewijns aan bod. ,,Ik ben geen micromanager, ik ben vrij benaderbaar voor advies en begeleiding. Mensen zeggen dat ik altijd kalm blijf in elke situatie. En dat was nodig, kan ik je vertellen'', aldus de managing director. Het kan geen verrassing zijn: corona is zo'n situatie.

Met eens snelgroeiend team weet Polestar het merk steeds bekender te maken in ons land. Hoe bouwt Baudewijns aan zo'n team? Hoe zorg je ervoor dat het beste talent zich bij jouw onderneming aansluit? De automotive-ondernemer vertelt het in de podcast. Minstens zo belangrijk, hoe houd je de klant tevreden en wat zijn de leerpunten die de managing director met andere ondernemers kan en wil delen, zeker ook in tijden van corona? ,,Onder druk is het heel gemakkelijk van een ondernemersplan af te wijken. Doe dat niet. Blijf trouw aan je filosofie. Ook onder die druk'', benadrukt Baudewijns.

Willem Baudewijns (links) bij Roland Tameling in de radiostudio van New Business radio.

Transparantie over de duurzame ambities: de daad van Polestar bij het woord gevoegd

In het laatste deel praten Tameling en Baudewijns over de duurzame aanpak die Polestar aan het uitvouwen is. Dat heeft onder meer te maken met de herkomst van materialen om de auto’s te bouwen en volledige transparantie over de impact die de auto’s hebben op het milieu. ,,Het belangrijkste is dat we voorop willen lopen en transparant willen zijn. Daarbij voegen we het woord ook bij de daad'', belooft de managing director. Hoe dan? Want transparantie is een belofte die veel meer automerken doen. Baudewijns doet ook dat uit de doeken in De Ondernemer Onderweg.

Beluister hieronder ook de eerdere afleveringen:

Lees ook: Anne Lobbes (Hyundai) over hoe het merk de top én ondernemers gaat bereiken

Lees ook: Van Ferrari tot Tesla: daarom is Niels van Roij een wereldster in autodesign

Lees ook: Hoe Mike Belinfante het herboren automerk MG weer op de kaart zet

Lees ook: Zo helpt Trunkrs webshops aan een perfecte klantbeleving

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Aandachtstrekkers

'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'

Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.

Details
Thijs Talks

Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Het is alweer tijd voor de achtste aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Presentator Thijs van Dijk is nog altijd actief met het samenstellen van het ultieme marketingelftal. De volgende kandidaat is Caroline van Turennout, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en e-commerce bij textielsuper Zeeman. Welke positie krijgt zij op het veld? Beluister nu de podcast. ,,We zijn internationaal al behoorlijk actief. Maar er kan nog meer.''

Details
De Zo Genaamde Podcast

Hoe EARTH Water volgens Henk Witteveen na b2b-markt ook retailwereld verovert

Henk Witteveen is samen met Patrick de Nekker verantwoordelijk voor het succes van EARTH Water. 100 procent van de nettowinst gaat naar waterprojecten in landen waar het hard nodig is. Ook hebben de twee de overstap gemaakt naar totaal plasticvrij en zijn ze bezig EARTH Water in de supermarkten te zetten. Hoog tijd voor presentator Floris Hülsmann om Witteveen uit te nodigen voor een aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Details
Aandachtstrekkers

Is het abonnementsmodel het juiste model voor jouw dienst of product?

In de nieuwe podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog annex Raad van Advies-lid koppelen dat aan de psychologie van de klant. En ze adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen. In aflevering 1 draait het om abonnementsmodellen en wat de ondernemer aan deze modellen kan hebben. En wat betekent het voor de consument? Je hoort het in de podcast.

Details
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Sam Rohn (Red Je Pakketje): 'Een echt goede bedrijfsnaam verzinnen is moeilijk'

Floris Hülsmann ontvangt in aflevering zes van De Zo Genaamde Podcast Sam Rohn, ceo van koeriersbedrijf Red Je Pakketje. Een nog duidelijkere naam kan je je bijna niet wensen. Een naam die sinds 2015 hetzelfde is gebleven ondanks een veranderd businessmodel. Waarom eigenlijk? En bijzonder, zo hoor je in de podcast, de onderneming ontstond uit frustratie. ,,De verzorger verlengt de service van jouw winkel tot aan de deur.''

Details