Nieuws Mobiliteit

Startup lanceert flexibele reisapp als alternatief voor OV-chipkaart

De startup Flytz en mobiliteitsapp Moves lanceren dinsdag een nieuw reisproduct voor studenten. Het gaat hier niet om de bekende OV-chipkaart, maar om een flexibele reisapp waarmee zij zowel met de trein, tram, bus, metro, deelscooters-, fietsen- en auto’s kunnen reizen.

Van onze redactie 19 april 2022

Flexibele mobiliteitsapp flytz peeters wilmink wytzes

Van links naar rechts de oprichters van Flytz: Daan Peeters, Joost Wilmink en Renske Wytzes. Foto: Flytz.

Business Mobility Week

Zakelijke mobiliteit, er verandert veel én snel. Tijd om experts al die ontwikkelingen te laten duiden en ondernemers te helpen beslissingen te nemen. Daarom: de Business Mobility Week, een initiatief van De Ondernemer met de ANWB als mediapartner. Van 19 tot en met 23 april is er live radio over zakelijke mobiliteit. De uitzendingen zijn dagelijks te beluisteren van 11 tot 13 uur via New Business Radio(.nl) en/of te bekijken via Youtube en onze homepage.

Flytz en Moves hebben driehonderd studenten bereid gevonden hun reisproduct drie maanden lang te testen. Het initiatief vindt plaats in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Zuid-Holland bereikbaar.

Al dertig jaar reizen studenten met hetzelfde studentenreisproduct; een weekend- of weekabonnement, waarmee met de bus, tram, metro en trein gereisd kan worden. Tijd voor verandering, vinden Renske Wytzes, Daan Peeters en Joost Wilmink, (oud-)studenten en oprichters van startup Flytz. Want het aanbod van mobiliteit in steden én de reisvoorkeuren van studenten veranderen.

Eén centrale app voor elke vorm van duurzame mobiliteit

Deelfietsen en deelscooters zijn enorm populair en ook de Swapfiets wordt veelvuldig gebruikt. De oplossing is een Mobility-as-a-Service-concept voor studenten: één centrale app waarmee de student op basis van een persoonlijk budget elke vorm van duurzame mobiliteit, zowel OV als deelvervoer, kan plannen, boeken, betalen en gebruiken.

Foto: Flytz

Lees ook: Zakelijke mobiliteit verandert snel, en zo kunnen we daar mee om gaan

Minder snel de auto pakken

Het toevoegen van innovatieve mobiliteitsdiensten aan het studentenreisproduct heeft meerdere voordelen. Zo draagt het bij aan groene en leefbare steden. ,,Verschillende onderzoeken van onder andere de TU Delft tonen aan dat hoe meer vervoerskeuzes er beschikbaar zijn, hoe minder snel iemand de auto pakt”, zegt medeoprichter Joost Wilmink.

,,Door studenten een product te geven dat beter aansluit op hun reisbehoefte, laat je ze kennis maken met alle voordelen die een breed mobiliteitsaanbod met zich meebrengt. Daardoor zou de aankoop van een auto na de studententijd wellicht uitgesteld kunnen worden. We onderzoeken de verandering in het reisgedrag en hoe de gebruikservaring van het studentenreisproduct verandert wanneer de student zelf gaat nadenken over hoe hij of zij het budget zo goed mogelijk kan besteden.”

Lees ook: Mirjam van der Esch: 'Met de ANWB Mobiliteitskaart ben je als ondernemer in één keer klaar’

Duizenden studenten bereid om te testen

In Nederland wordt er al op grote schaal geëxperimenteerd met Mobility-as-a-Service via de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezette pilots. Een belangrijke gebruikersgroep kunnen 700 duizend studenten zijn. Dit is een groep die open staat voor innovatie en het OV als primair vervoersmiddel gebruikt.

Het blijkt dat studenten interesse hebben in dit soort onderzoeken. Voor de driehonderd beschikbare plekken in de pilot hebben zich maar liefst meer dan vierduizend geïnteresseerde studenten aangemeld.

Lees ook: Dit duurzame bedrijf gaat de fietsindustrie op zijn kop zetten

Over Flytz en Moves

Flytz, opgericht in 2021 door (oud-)studenten Renske Wytzes, Daan Peeters en Joost Wilmink is een startup die de reiservaring van studenten optimaliseert door vraag en aanbod van mobiliteit samen te brengen. Flytz is oud-deelnemer van Mobility Lab, een programma dat innovatieve startups in de mobiliteitssector begeleidt. Meer informatie is te vinden op www.flytzmobility.com.

In juni 2021 lanceerde de nieuwe mobiliteitsapp Moves. Met deze app kunnen gebruikers hun reizen met de trein, bus, metro, tram, (water)taxi's, deel-scooters, -fietsen en -auto's plannen, boeken én betalen. De app wordt ook zakelijk gebruikt en door meerdere werkgevers aangeboden als alternatief voor de standaard lease contracten en OV jaarkaarten. Meer informatie is te vinden op www.moves.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws