Nieuws Mobiliteit

VZR: 'Onbelaste kilometervergoeding moet zo snel mogelijk omhoog'

De onbelaste kilometervergoeding moet zo snel mogelijk omhoog, zo roept brancheorganisatie Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) op. Minimaal met 5 cent per kilometer, bij voorkeur met 10 cent per kilometer en voor deze financiering hebben ze ook al een plan.

Van onze redactie 9 maart 2022

Vzn oproep kilometer vergoeding verhogen oorlog

,,De kosten voor de werkauto worden nu betaald door het gezin van de werknemer, inplaats van grotendeels door de werkgever, zoals in onze ogen zou moeten." VZN-voorzitter Jan van Delft legt met een rekenvoorbeeld uit wat er voor de oorlog in Oekraïne al mis was met de huidige kilometervergoeding. De brancheorganisatie heeft de auto's op het Nederlands wegdek opgedeeld in segmenten qua verbruik.

Precies in het midden is de Golf, die zit in de zogeheten C-klasse. Eén kilometer met een Golf rijden komt volgens VZN neer op gemiddeld 34 cent aan kosten. Door de huidige sancties tegen Rusland en daardoor toegenomen olieprijs is dat bedrag met nóg 5 cent gestegen tot 39 cent per kilometer.

Lees ook: Stijgende gasprijzen en duurder brood: zo valt de oorlog in Oekraïne de winkelstraat binnen

Daarom roept VZN op om de kilometervergoeding te verhogen. Dit was in het kabinetsakkoord al afgesproken, VZN wil die afspraak (verhoging met 5 cent per kilometer) zo snel mogelijk in werking zien, bij voorkeur met een extra tegemoetkoming van 5 cent per kilometer voor de gestegen brandstofprijzen. ,,We weten allemaal dat we bewuste keuzes moeten maken, maar de kosten van de zakelijke kilometers horen echt voor het grootste deel bij de werkgever te liggen."

Btw-inkomsten

Om voor dit plan te betalen heeft VZN ook een oplossing. De hoge benzineprijs zorgt immers voor verhoogde btw-inkomsten voor de overheid. De organisatie wil dat die extra inkomsten nu worden gebruikt om de kosten voor de zakelijk rijder te compenseren.

Toch is de oproep niet om het volledige bedrag dat een werknemer kwijt is aan de auto te vergoeden. ,,Een stukje eigen bijdrage van de werknemer zou ook redelijk zijn in onze ogen, zij hebben natuurlijk ook privé voordeel van de auto."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws