Mobiliteit

Winst maken met je wagenpark? Alles over Vehicle-to-Grid in De Ondernemer Onderweg

 
De Ondernemer Onderweg gaat dinsdag 19 december over Vehicle-to-Grid-technologie. Shutterstock
Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Wordt het binnenkort echt mogelijk om geld te verdienen door je (elektrische) wagenpark in te zetten als slimme energiebuffer? Op papier maakt de zogenoemde Vehicle-to-Grid-technologie het mogelijk. Reden genoeg voor automakers zoals Kia om vol op de V2G-trein te springen. Wat kun (en moet) je daarmee als ondernemer?

Lees verder onder de advertentie

Op dit moment is het overvolle Nederlandse energienetwerk nog een belangrijk obstakel naar een duurzamer energiesysteem. Omdat er geen ruimte is op het stroomnetwerk, krijgen bedrijven die willen verduurzamen geen zwaardere aansluiting of moeten eigenaren van nieuw gebouwde panden wachten tot zij kunnen worden aangesloten. Om die problemen op te lossen, werken steeds meer bedrijven aan een technologie die bekendstaat als ‘een bidirectionele laadoplossing’, ook wel Vehicle-to-Grid of Vehicle-to-Home genoemd.

In theorie werkt V2G danwel V2H heel simpel: zodra je een elektrische auto koppelt aan het stroomnet van je huis of bedrijfspand, kun je het batterijenpakket in je voertuig inzetten als een stroombuffer. Zodra het nodig is, levert je auto of bestelbus de opgeslagen (zonne-)energie in de accu’s terug aan het energienet, waarmee pieken in de stroomvraag kunnen worden opgevangen. Op papier heeft die ontwikkeling veel voordelen; niet alleen wordt het overspannen stroomnetwerk ontlast, er ontstaan kansen voor ondernemers om een verdienmodel te maken van hun moderne wagenpark. Wie slim gebruikmaakt van de technologie, kan bijvoorbeeld de kosten drukken door op de goedkoopste momenten te laden. Maar ook de teruglevering van energie kan op termijn geld opleveren, voorspellen experts.

Lees ook: ‘Overstap op elektrisch vergt forse investering in toch al moeilijke tijden’

Lees verder onder de advertentie

De kansen en uitdagingen van V2G

In de nieuwste uitzending van onze mobiliteitsshow De Ondernemer Onderweg zoekt presentator Roland Tameling uit waar die kansen liggen, en met welke obstakels je nog rekening dient te houden. Zo leggen Laurens van Bergeijk en Bob Niesing van Kia Nederland uit waarom de Nederlandse Kia-organisatie als eerste ter wereld naast auto-importeur ook aanbieder van energiesystemen wordt dankzij Kia Charge. De nieuwe Kia EV9 is namelijk in staat om bidirectioneel te laden, als één van de eerste nieuwe automodellen.

Naast een geschikte auto heb je echter ook een aangepaste laadpaal nodig, en de juiste voorzieningen in het energiesysteem van je pand. Wat dat voor gevolgen heeft (en wat het kost), leggen Jorg van Heesbeen van Jedlix en Jeroen van Loon van Vattenfall uit in de studio. Daarnaast delen experts zoals Adriaan Harthoorn van EF Concepts en Sjors ten Tije van de Vereniging Elektrisch Rijders hun visie en tips.

Lees ook: Gros van bedrijven schuift elektrificatie van wagenpark op de lange baan

Lees verder onder de advertentie

Goed nieuws over YKSI: subsidie is binnen!

Naast de grote Kia EV9 die voor de studio, is er ook goed nieuws over één van de kleinste auto’s die je ooit op de weg zult zien. Eerder vertelde designer en bedenker Ronald Schoonrok in De Ondernemer Onderweg al over zijn plannen met YKSI, een spraakmakende eenpersoons auto van Nederlandse bodem. Schoonrok en zijn teams hebben niet stil gezeten, want ondertussen is er goed nieuws te melden in de vorm van een flinke financiële injectie die de verdere ontwikkeling van YKSI veilig heeft gesteld. Dinsdag hoor je er alles over in een uitgebreide update, naast al het andere mobiliteitsnieuws dat je als ondernemer niet wilt missen.

De Ondernemer Onderweg, onze visual radioshow over zakelijke mobiliteit met Roland Tameling, hoor je dinsdag 19 december tussen 13.00 en 14.00 uur op New Business Radio. Meekijken kan uiteraard ook via de website van De Ondernemer en via ons YouTube-kanaal. Alle uitzendingen kun je bovendien terugluisteren en -kijken via de bekende (podcast-) kanalen.

Lees verder onder de advertentie