Nieuws Niet te kisten

Deze ondernemer sluit haar bruidsmodezaak en begint een ijssalon

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: de bruidsmodespecialist die een ijssalon is begonnen.

Robbert Daalder 28 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Hilly Lefeber is een ondernemer die handelt op gevoel. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze haar bruidsmodezaak in Oss heeft ingeruild voor een ijssalon in Scheveningen. Ze speelde al langer met de gedachte om definitief uit de trouwwereld te stappen, de coronacrisis gaf haar het laatste zetje om dat ook echt te doen.

Bruidsmodewinkel runnen als spelen met 'echte poppen'

,,In totaal heb ik 30 jaar in de bruidsmode gewerkt”, begint Lefeber (links op de foto). ,,En daarvan heb ik 25 jaar mijn eigen zaak gehad. Waarom bruidsjurken? Omdat het gewoon leuk is! Het is echt heel fijn om vrouwen aan te kleden met de mooiste jurken. Alsof je met levende poppen speelt. Ik moet alleen zeggen dat de zaken al een tijdje wat minder gingen in deze branche. Ook al vóór corona. Ondanks dat opende ik in februari een winkel in Oss, maar was de lol er snel vanaf toen de coronamaatregelen werden getroffen.”

Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

Het bleek de druppel voor Lefeber. Uitgestelde bruiloften, iedere jurk volledig uitstomen nadat deze gepast is en werken met handschoentjes aan; haar werk verloor in één klap de spontaniteit.

IJswinkel de volgende dag gekocht

Een waardevol ingrediënt dat de ijssalon in Scheveningen wel heeft. ,,Mijn zuster woont daar en zij vertelde mij een hele tijd geleden al eens dat deze zaak te koop stond. Op dat moment wilde ik er niets van weten, maar toen het tijdens corona opnieuw ter sprake kwam, besloot ik toch eens te gaan kijken. De volgende dag heb ik het gekocht.”

"Pinksteren, Hemelvaart, het waren super mooie dagen. Wat dat betreft was het juist een heel goed moment om een ijssalon te beginnen"

Hilly Lefeber, eigenaar ijssalon 't Zeepaardje

Haar huurcontract van het pand in Oss loopt binnenkort af en dus maakt Lefeber gebruik van haar vrijheid. Sterker nog, ijssalon ’t Zeepaardje is als sinds mei open. ,,Sommige mensen verklaarden mij voor gek. ‘Het gaat al zo slecht in de horeca en dan begin jij een ijswinkel’, hoorde ik dan. Maar juist daarom besloot ik het te doen. Mensen mochten niet op het terras zitten, maar het stond ze vrij om een ijsje te kopen en dat op een fijn plekje verderop te nuttigen. Pinksteren, Hemelvaart, het waren super mooie dagen. Wat dat betreft was het juist een heel goed moment om erin te stappen.”

Lees ook: Streep door Stadswandelingen Utrecht zorgt voor nieuw kleurboek op de markt

Naast het feit dat deze ondernemer nu schepijs verkoopt om te kunnen genieten van andermans blijdschap, speelt ook de geschiedenis van Lefebers familie een belangrijke rol. ,,Mijn ouders hadden vroeger een restaurant, dat eveneens ’t Zeepaardje heette, en ze verkochten ook eten op de pasar malam (Aziatische markt, red.). Horeca zit dus een beetje in ons bloed. Omdat we in de wintermaanden geen ijs kunnen verkopen in Scheveningen, toveren we de ijssalon in die periode om tot Indonesische take-away.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.