Nieuws Personeel

'Alsof ik een bandiet was'

Nadia Berkelder | Foto: Jan de Groen 21 januari 2016

Uberpopperscel1065

Ze zijn student, AOW'er of werkloos en dachten wat bij te verdienen door voor taxidienst Uberpop te rijden. Ze werden opgepakt en moesten woensdag voor de rechter in Rotterdam verschijnen, bericht het AD donderdag.

"Ik werd door acht mensen ingerekend", vertelt Adrie Rosenbrand (69) in het AD. "Twee undercoveragenten zaten achterin de auto, maar dat wist ik toen nog niet. In Capelle, in de buurt van het politiebureau, stopte ik. Daar stonden nog zes agenten. Drie links en drie rechts van de auto. Ze hebben mijn auto naar het bureau gebracht en ik ben in de cel gezet. Ik ben behandeld alsof ik een bandiet was."

Rosenbrand is één van de acht mensen die woensdag voor de rechter moesten verschijnen omdat ze als chauffeur voor Uberpop hebben gereden. Hassan S. (50) was er ook: hij probeerde, na 4 jaar werkloosheid waarvan 2 jaar zonder uitkering, met een taxi wat bij te verdienen. Arswin H. (26), op het moment zonder werk, zag het Uberpoppen als opstapje naar een bestaan als regulier taxichauffeur.

KlemgeredenArswin H. belde nota bene zelf de politie voordat hij werd bekeurd. "Ik ben klemgereden door taxichauffeurs, achter het Centraal Station. Ze hebben een rit bij me besteld, mij klem gereden, mijn autosleutel afgepakt en stickers op mijn auto geplakt. Het Uber-logo met een kruis erdoorheen. Ik heb de politie gebeld omdat ik me bedreigd voelde. Toen kreeg ik een waarschuwing."

Twee weken later werd Arswin weer aangehouden. "Ik dacht: dat bedrijf zit in Nederland, ik word betaald. Het zal wel goed zitten. Ik dacht dat het hetzelfde was als koerierswerk. Ik wist helemaal niet dat het niet mocht, ik heb zelfs een bewijs van goed gedrag overlegd en mijn identiteitsbewijs ingeleverd."

Hassan S. kan niet begrijpen dat de overheid Uberpop maar door liet gaan. "Als het illegaal was, waarom zijn ze dan niet achter het bedrijf aangegaan? Waarom pakken ze de individuele chauffeur? Het is dweilen met de kraan open. Als je de kraan dicht draait, is het afgelopen."

AOW aanvullenAdrie Rosenbrand wilde met het chauffeurswerk zijn AOW aanvullen. "En ik vond het ook echt wel leuk, dat autorijden. Voor het geld hoef je het eigenlijk niet te doen, want meer dan de onkosten haal je er niet uit. Het was eigenlijk een soort vrijwilligerswerk. Ik ben het gaan doen uit frustratie over de bestaande taxiwereld. Ik heb altijd op cruiseschepen gevaren. Als je zag hoeveel moeite het soms kostte om een taxi te krijgen voor passagiers. Chauffeurs hebben gewoon geen zin om voor een klein ritje op te komen draven. En ik vind taxi's in Nederland ook veel te duur."

De brief die hij had gekregen waarin hij gewaarschuwd werd dat Uberpop illegaal was, heeft Rosenbrand nooit gezien, verklaarde hij voor de rechter. En dat Uber vooraf vertelde dat het bedrijf de boetes wel zou betalen, was voor hem ook geen teken aan de wand. Wat hem wel verbaasde, was de hoogte van de boete. 1500 euro moest hij betalen, kreeg hij te horen. ,,Je valt toch van je stoel af, als je zo'n bedrag ziet."