Aangeboden door RWC Groot-Amsterdam

Branded Content Arbeidsmarkt

RWC Groot-Amsterdam ondersteunt ondernemers met personeel

Het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam helpt ondernemers die op zoek zijn naar personeel om de juiste werknemers te vinden. Bedrijven die personeel moeten ontslaan, kunnen bij het RWC terecht voor begeleiding in het zoeken naar ander werk voor hun medewerkers.

Anke Derkse 2 september 2021

Selma Nijhof RWC werkcentrum Amsterdam

Selma Nijhof: ,,Veel ondernemers weten niet waar ze heen moeten bij ontslagen.” Foto: Marco De Swart

De economie herstelt zich, horen we van het CBS. Toch zijn er nog altijd sectoren waarin een grote vraag naar medewerkers bestaat én sectoren die – noodgedwongen – personeel moeten ontslaan. Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, heeft de horeca ineens weer behoefte aan nieuw personeel. ,,Andere bekende branches die al veel langer met een personeelsprobleem kampen, zijn de techsector, de logistiek, het onderwijs en de zorgsector”, schetst Selma Nijhof, manager RWC Groot-Amsterdam. ,,Het RWC bestaat uit alle partners op het gebied van werk, waardoor we heel snel kunnen schakelen om ondernemers te helpen de juiste mensen te krijgen en werkzoekenden naar een nieuwe baan te begeleiden.”

Ondersteuning voor mkb

Naast sectoren waar een tekort aan personeel is, zijn er ook waar blijvend juist mínder mensen nodig zijn. Zo is er in de luchtvaart natuurlijk wel het een en ander veranderd en zal dat in het kader van de klimaatdoelstellingen voor een deel structureel zijn. Het RWC heeft een goed overzicht van en inzicht in de tekorten en overschotten op de regionale arbeidsmarkt.

"RWC bestaat uit alle partners op het gebied van werk, waardoor we heel snel kunnen schakelen om ondernemers te helpen de juiste mensen te krijgen"

Selma Nijhof, manager RWC Groot-Amsterdam

Mkb-ondernemers die personeel moeten ontslaan, hebben niet altijd een hr-afdeling. Ze gunnen hun werknemers een nieuwe baan, maar hebben vaak de tijd niet om hen daarin te begeleiden. Precies voor deze werkgevers én werknemers is het RWC opgezet. Nijhof: ,,Dankzij de brede samenwerking van onder andere mkb, uitzendbureaus, UWV, gemeenten, vakbonden en het mbo, kunnen wij een breed palet aan ondersteuning aanbieden en daarbij gebruikmaken van elkaars mensen, tijd en middelen.”

Vergeet cv’s en kijk wat iemand kán

Samen met de klant bekijkt het RWC de mogelijkheden. ,,Een werkgever die op zoek is naar personeel vragen we om aan te geven welke skills iemand moet hebben voor dat werk”, vertelt Nijhof. ,,Zo gaf een bedrijf in zonnepanelen aan dat ze mensen zochten ‘zonder hoogtevrees’, die ‘affiniteit met techniek’ hebben en ‘van knutselen houden’. Met een werkzoekende onderzoeken we welke skills en interesses hij in huis heeft. In combinatie met behaalde diploma’s rollen daar dan functies en sectoren uit waar iemand in zou kunnen gaan werken. Vandaaruit kijken we wat er mogelijk is en wat er eventueel aan aanvullende scholing nodig is.” Iemand die jarenlang hetzelfde werk heeft gedaan en nu op zoek moet naar een andere baan, heeft net zo goed een afstand tot de arbeidsmarkt als iemand die langdurig in een uitkeringssituatie zit. ,,Een stewardess kan nog zo zorgzaam zijn, als ze in de zorg aan de slag wil, zal ze toch scholing moeten volgen om het vak te leren. ”

Lees ook: Ook na corona blijft Regionaal Werkcentrum belangrijk

Ontschotting

Nijhof ziet voor het RWC, aanvankelijk opgezet om mensen in coronatijd van werk naar werk te leiden, ook ná corona een relevante taak weggelegd. ,,Een belangrijk aspect van onze dienstverlening is om zowel werkgevers als werknemers over hun eigen ‘muurtje’ heen te laten kijken. Een ondernemer die personeel zoekt, vragen we om te benoemen welke competenties hij van iemand verwacht in de praktijk. Van werkzoekenden vragen we in wezen hetzelfde: wat kún je, wat wíl je? Niet zelden horen we na een geslaagd loopbaantraject: ‘Ik had nooit gedacht dat ik op deze plek terecht zou komen!’ Veel ondernemers weten niet waar ze heen moeten met personeel dat ze – helaas – moeten ontslaan. Tegen die werkgevers wil ik dan ook zeggen: neem alsjeblieft tijdig contact op met het RWC. Onze accountmanagers gaan met je in gesprek en geven je informatie, advies en begeleiding. De dienstverlening van het RWC is geheel kosteloos!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RWC Groot-Amsterdam. Meer info: grootamsterdamwerktdoor.nl

Groot Wassink: 'Regionale samenwerking werkt'

Mensen van werk naar werk brengen is belangrijk, schrijft de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink in een gastcolumn op De Ondernemer. Zeker in deze coronatijd is het van belang om mensen die ontslagen worden, zo snel mogelijk te begeleiden naar ander werk. Maar ook na corona kan het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam volgens de wethouder zijn diensten blijven aanbieden. ,,Voor mkb-bedrijven die zitten te springen om personeel is het van levensbelang dat zij de juiste mensen kunnen aantrekken."

Lees hier de complete column.