Nieuws Arbeidsmarkt

Vast contract niet meer hoogste doel: zo krijg je wel jongeren in je personeelsbestand

Het aantal openstaande vacatures is in Nederland momenteel enorm en dat blijft voorlopig zo. ,,Jonge mensen zijn op zoek naar werk dat in hun schema past."

Noémi van de Pol (NU.nl) 20 maart 2023

Vast contract jongeren zzp recruitment hypotheek

Beeld: Getty Images

Op dit moment zijn er meer banen dan dat er potentieel personeel thuiszit. Veel bedrijven komen moeilijk aan nieuwe medewerkers. Daardoor hebben jongeren tegenwoordig veel keus, als het om banen gaat.

,,Er is de ruimte om te denken: ik heb dit weekend acht uur de tijd om te werken, laat ik eens kijken welke klussen er dan zijn", vertelt Maurice Groenhart van YoungCapital Direct aan NU.nl. ,,Zij zijn niet meer afhankelijk van wanneer de werkgever ze nodig heeft."

Lees ook: Personeelstekort? Junior bedacht een oplossing: hij gooit de tafels eruit wordt een bezorgrestaurant

Ouderen kijken anders naar zoeken van werk

Oudere mensen kijken heel anders naar het zoeken van werk, zegt recruitmentexpert Arjan Elbers van Recruiters United. ,,Zij hebben nog de tijd meegemaakt dat de banen niet voor het oprapen lagen. Jongeren kennen alleen maar krapte op de arbeidsmarkt."

Hoewel een vast contract vroeger het hoogst haalbare was, is dat voor de jongere generatie niet belangrijk meer. ,,Waar hebben ze ook een vast contract voor nodig?", vraagt Elbers zich hardop af. ,,Ze kunnen toch geen hypotheek krijgen. Jongeren willen gewoon zeker zijn van een inkomen." Daar zorgen ze voor met een eigen onderneming, een flexibel contract of korte opdrachten via apps.

"Waar hebben jongeren een vast contract voor nodig? Ze kunnen toch geen hypotheek krijgen. Jongeren willen gewoon zeker zijn van een inkomen"

Arjan Elbers

Niet meer werken terwijl je vrienden op het strand zitten

Werkapps fungeren als een online prikbord waar bedrijven werk kunnen aanbieden als losse opdrachten. Deze platformen zijn populair onder jongeren. ,,In een app kun je heel makkelijk bekijken hoe het werk in je agenda past. Zo is de regie in handen van degene die werk zoekt", zegt Groenhart.

Dat ziet ook Niels Arntz, oprichter van de app Temper. ,,Toen ik nog een bijbaantje had, was ik met mooi weer altijd aan het werk als mijn vrienden op het strand zaten. Dat willen jongeren nu niet meer."

Daarnaast is werken met een online platform erg efficiënt. ,,Vroeger ging je als je een bijbaantje wilde met een cv langs een aantal plekken. Dat is eigenlijk heel omslachtig. Vraag en aanbod komen dan niet op een efficiënte manier samen", vertelt Arntz. ,,Een app maakt dat juist heel makkelijk."

Lees ook: Elske Doets breekt lans voor senioriteit: ‘Jongeren raken bij het minst geringste in de stress’

Traditionele bedrijven moeten wennen aan de wensen van jongeren

Het probleem is dat traditionele bedrijven volgens Elbers nog niet gewend zijn aan deze nieuwe manier van werken. ,,Bedrijven denken vaak: Piet werkte veertig uur per week voor ons. Als Piet met pensioen gaat, moeten we een vacature uitzetten voor precies dezelfde functie."

Maar aangezien de arbeidsmarkt is veranderd, is dat vaak niet de beste manier om een vacature te vervullen. Een vacature blijft dan vaak lang openstaan. ,,Dat het vroeger een vacature voor veertig uur was, betekent niet dat dit nu ook zo hoeft te zijn. Misschien kan die beter ingevuld worden met freelancers, losse diensten of een traineeship", zegt Elbers. "Dat zit er nog niet helemaal in bij die bedrijven."

En dat terwijl het voor bedrijven juist een heel prettige manier van werken kan zijn, benadrukt Groenhart. Tijdens de coronapandemie zagen we bijvoorbeeld dat horecabedrijven het personeel snel moesten op- en afschalen. ,,Als je dat kan oplossen door personeel voor slechts een of twee diensten in te schakelen, hoef je geen nieuw personeel aan te nemen. Dat kan heel goed werken."

De Jonge Ondernemer

Benieuwd naar inspirerende ondernemersverhalen van de jongste generatie entrepreneurs? De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen ze hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat wil men verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan?

Lees ook: Vertrokken horecapersoneel niet terug na corona: zo werf je succesvol

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws