Nieuws Arbeidsmarkt

Fiets naar je Werk Dag: werkgever biedt vaker fietsvergoedingen aan in vacatures

Het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer wordt in toenemende mate gestimuleerd door werkgevers. Dit blijkt uit een analyse van vacaturesite Indeed, naar aanleiding van de Fiets naar je Werk Dag op 25 mei. In steeds meer vacatures worden termen als fietsplan of fietsvergoeding vermeld.

Van onze redactie 25 mei 2023

Fietsen werk vacature indeed fietsplan

Beeld: Shutterstock

De groei van dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden was de afgelopen jaren al ingezet, maar neemt verder toe.Tussen maart 2022 en maart van dit jaar groeide het aantal vacatures waarin termen zoals fietsplan of fietsvergoeding worden gebruikt met veertig procent. Sinds oktober 2020 is het gebruik van gerelateerde termen per 1 miljoen vacatures verdubbeld in Nederlandse vacatureteksten.

,,Het is opvallend dat de stijgende populariteit van fietsplannen doorzet na het einde van de coronapandemie. Werknemers kunnen weer met het openbaar vervoer of de auto pakken, en ook steeds meer werkgevers bieden thuiswerken aan. Toch blijven ze hun personeel stimuleren om met de fiets te gaan”, aldus Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed.

''Met een fietsplan of vergoeding per gefietste kilometer maak je een vacature aantrekkelijker. Daarnaast is vitaliteit, net als duurzaamheid, steeds meer een punt van aandacht binnen organisaties''

Stan Snijders, Managing Director Benelux Indeed

In 2025 moeten er 100.000 extra werknemers met de fiets naar hun werk gaan

,,We zien dat werkgevers steeds vaker extra’s aanbieden om werknemers aan hen te binden. Met een fietsplan of vergoeding per gefietste kilometer maak je een vacature aantrekkelijker. Daarnaast is vitaliteit, net als duurzaamheid, steeds meer een punt van aandacht binnen organisaties”, aldus Snijders. “Door forenzen op de fiets aan te moedigen, slaat een werkgever twee vliegen in één klap. Werknemers bewegen meer in de buitenlucht én stoten minder uit als ze de auto of trein links laten liggen.”

Ook vanuit de overheid wordt fietsen naar werk gestimuleerd. Begin 2025 moeten er honderdduizend extra werknemers met de fiets naar hun werk gaan.

Lees ook: Fietsplan of gratis sportabonnement? Werknemers willen meer keuze

Meer vraag naar monteurs elektrische fietsen

Ook de groeiende populariteit van elektrische fietsen speelt een rol. Werknemers kunnen hierdoor makkelijker langere afstanden afleggen. Een elektrische fiets is echter relatief duur. Werkgevers kunnen deze financiële drempel weghalen of verlagen middels een fietsvergoeding. Daarnaast kan een werknemer een elektrische fiets met belastingvoordeel kopen via de werkgever, als deze een dergelijk fietsplan aanbiedt als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Dat steeds meer Nederlanders (hierdoor) een elektrische fiets gebruiken, maakt wel dat de vraag naar gespecialiseerde fietsenmakers ook groeiende is. De afgelopen twaalf maanden ziet Indeed een stijging van elf procent wat betreft vacatures zoals e-bike monteur of fietstechnicus. Sinds maart 2020 is er sprake van een groei van zeventien procent. ,,Fietsenmakers doen er dus goed aan om bij te scholen, al is het niet zo dat de traditionele fietsenmaker zonder werk zit. Net als in veel andere sectoren zit ook deze branche verlegen om goed personeel”, besluit Snijders.

Lees ook: Fietslease Holland vond complete oplossing voor bedrijfsuitgaven voor alle toekomstgerichte teams

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws