Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Vakantiedagen uitbetalen: dit zijn de regels

Als werkgever mag je niet zomaar vakantiedagen uitbetalen van je personeel, daar zitten wat haken en ogen aan. Wanneer vakantiedagen of vakantieuren mogen worden uitbetaald, en wat dat betekent voor de belasting lees je in dit artikel.

Van onze redactie 1 juli 2020

Vakantie dagen uitbetalen verlof recht

Uitbetalen vakantiedagen

Het uitbetalen van de wettelijk vakantiedagen is niet toegestaan in Nederland tijdens de duur van het contract. De regels is er omdat een werknemer recht heeft op een minimaal aantal vrije dagen. De minimum hoeveelheid vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft is vier keer het aantal uur dat deze persoon werkt per week. Bij een fulltime contract van 40 uur kom je dus uit op 4 keer 40 is 160 uur vakantie per jaar, ofwel 20 verlofdagen per jaar.

Bij bovenwettelijke vakantiedagen is het uitbetalen van vakantiedagen wél toegestaan. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat deze mogelijkheid is vastgelegd in de cao of het contract van de werknemer.

Ook bij het uitbetalen van vakantiedagen geldt: het initiatief moet bij de werknemer liggen. Je mag als werkgever je personeel dus niet verplichten om hun vakantiedagen uit te laten betalen. Hetzelfde geldt voor het opnemen van vakantiedagen overigens.

Uitbetalen vakantiedagen bij einde contract

Het uitbetalen van vakantiedagen is wel toegestaan aan het einde van de contractduur. Het maakt daarbij niet uit of een werknemer ontslag heeft genomen of dat deze ontslagen is.

Belasting over uitbetaalde vakantiedagen

Bij het uitbetalen van de vakantiedagen dient er wel belasting te worden betaald over de inkomsten. In deze tabel vind je de belastingtarieven over het zogeheten ‘bijzondere tarief’. Onder het bijzondere tarief vallen eenmalige inkomsten als de uitbetaling van vakantiedagen, bonussen en een dertiende maand.

Conclusie

Vakantiedagen uitbetalen mag dus bij twee situaties: bovenwettelijke vakantiedagen waarvan de werknemer verzoekt om ze uit te betalen én bij het einde van de contractduur. In alle andere situaties is het niet toegestaan om vakantiedagen uit te betalen.