Nieuws Personeel

Bedrijven kiezen vaker voor hoogopgeleide zelfstandige

Steeds meer bedrijven kiezen voor zzp'ers of hoopgeleide zelfstandigen (zp'ers). Dat blijkt uit het trendrapport 'De zp'er komt eraan: nu al moeten nadenken over de volgende generatie flexwerkers' door Fast Flex Quality Sourcing in samenwerking met ABN Amro.

deondernemer | Foto: ANP 27 augustus 2016

Zelfstandig 1065 gedraaid

Het aantal banen voor zelfstandigen is in het afgelopen kwartaal toegenomen met 38.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Uit het trendrapport blijkt dat zp'ers zelf ook verwachten dat het aantal opdrachten zal toenemen. Volgens een onderzoek van Eurofiber verwacht een op de vijf werkgevers dat het personeelsbestand in 2030 voor een groot deel uit flexkrachten zal bestaan.InnovatiefDe keuze voor zelfstandig professionals wordt gemaakt omdat ze flexibel en innovatief zijn. Daarnaast nemen ze kennis mee vanuit andere opdrachten en hebben ze een objectieve kijk op de organisatie. Vooral in de IT, de overheid, de zorg en zakelijke dienstverlening zijn hoogopgeleide zelfstandigen populair.

KritischHet aantal zp'ers is in het tweede kwartaal van dit jaar een beetje gedaald, maar de verwachting is dat steeds meer mensen voor een bestaan als zelfstandige kiezen. Vooral de vrijheid en flexibiliteit zijn aantrekkelijk voor hoogopgeleiden. "Nederland telt ruim één miljoen zzp’ers en het aandeel zelfstandige professionals neemt sterk toe", aldus Niels Huismans, business developer bij FaxtFlex. "Organisaties zijn positief over deze ontwikkeling. Gebrek aan innovatie is de belangrijkste reden voor het uitblijven van groei. Zp’ers zorgen juist voor innovatie binnen bedrijven, omdat ze met een kritische blik naar de huidige bedrijfsprocessen kijken.”

Het complete trendrapport over de opkomst van zp'ers is hier te lezen.