Aangeboden door a.s.r.

Branded Content Personeel

Personeel aantrekken én behouden: denk aan de pensioenen

Goed voor je personeel zorgen, hoe doe jij dat eigenlijk? Natuurlijk probeer je medewerkers fit en vitaal te houden, ze zo eerlijk mogelijk te betalen en zorg je voor een fijne werksfeer. Maar hoe zit het met hun pensioen? Relatief jonge bedrijven gaan hier vaak pas wat later mee aan de slag. Gezien het huidige personeelstekort is het echter de vraag of dat wel zo verstandig is.

Robbert Daalder 18 augustus 2023

Cristina Bianco asr

Senior people operation specialist van Hubs Cristina Bianco. Foto: Nina Schollaardt

Bij het Amsterdamse bedrijf Hubs weten ze sinds dit jaar hoe belangrijk een goedverzorgde pensioenregeling is. Dit online productieplatform (dat bedrijven on-demand toegang biedt tot een wereldwijd netwerk van productiepartners) heeft in tien jaar tijd een flink personeelsbestand opgebouwd. De gemiddelde leeftijd ligt op dertig jaar, het personeel is goed opgeleid en komt van over de hele wereld.

Ze zijn waardevol en dus gewild op de arbeidsmarkt, ziet ook Hubs’ senior people operation specialist Cristina Bianco. ,,De productiediensten die wij onze klanten aanbieden, zijn soms best complex. Denk aan 3D-printen, CNC-bewerking, spuitgieten en plaatbewerking. Om de hele organisatie zo soepel en zo snel mogelijk te laten draaien, heb je mensen met specifieke skills nodig. En die vind je niet overal. Zeker nu niet.”

''Vooral huisvesting is in de overbevolkte Randstad nogal een uitdaging. Daar steken we veel kostbare tijd in''

Pensioenregeling voor behouden van personeel

Hubs (sinds ruim twee jaar onderdeel van branchegenoot Protolabs) kijkt daarom tot ver over de grens om de juiste mensen aan te trekken. Iets dat ervoor heeft gezorgd dat er alleen al onder de ruim honderdtachtig medewerkers in Nederland meer dan veertig verschillende nationaliteiten van over de hele wereld rondlopen.

,,We hebben een goede policy voor onze buitenlandse specialisten die hier komen wonen”, zegt de uit Italië afkomstige Cristina. ,,In verband met de aanvraag van hun visum en de zoektocht naar een geschikt onderkomen gaan we drie maanden voor hun komst naar Nederland al voor onze nieuwe collega’s aan de slag. Vooral huisvesting is in de overbevolkte Randstad nogal een uitdaging. Daar steken we veel kostbare tijd in en dus is ons er alles aan gelegen om deze medewerkers voor een langere tijd aan boord te houden.”

,,Mede door een passende pensioenregeling voor je mensen te treffen, vergroot je die kans natuurlijk. Volgens a.s.r. heeft ruim 80 procent van de werkgevers na acht jaar een pensioenregeling. Hubs bestaat nu zo’n tien jaar en heeft in totaal tweehonderdvijftig medewerkers. Voor ons werd het ook tijd.”

Wensen van medewerkers inventariseren

Die wens is door de beleidsbepalers serieus genomen. Ze voerden gesprekken met medewerkers en verkenden de markt om de collectieve pensioenregeling uiteindelijk onder te brengen bij een volgens Cristina veelzijdig a.s.r. Een keuze waar het hele bedrijf goed over te spreken is.

,,Het is mooi dat Hubs dit met de steun van Protolabs heeft opgepakt. Naast de normale jaarlijkse salarisverhoging voegen ze een heel mooi percentage aan het jaarsalaris toe dat via de pensioenuitvoerder in het pensioen wordt gestoken. De werknemer kan er zelf voor kiezen om nog meer te sparen voor later. In dat geval wordt dat deel ingehouden op het salaris. Letterlijk een waardevolle toevoeging voor werkgever en werknemer. Bovendien is het beleid van Hubs daarmee ook weer beter afgestemd op dat van Protolabs.”

Als vanzelfsprekend brachten deze nieuwe ontwikkelingen ook een aantal vragen met zich mee. Onder de buitenlandse medewerkers leefde vooral de vraag wat er met hun geld gebeurt zodra zij niet langer in Nederland werken. ,,Het gaat bij ons vooral om jonge mensen die geen idee hebben waar ze zich bevinden zodra ze eenmaal met pensioen mogen. Vanuit a.s.r. kwam er iemand bij ons langs om uit te leggen dat het niet uitmaakt waar je je tegen die tijd begeeft en hoe het precies werkt.”

''Los van het feit dat ik altijd de mogelijkheid heb om extra in te leggen voor mijn pensioen, is het prettig dat er een nabestaandenpensioen aan gekoppeld is''

Mensen aantrekken én behouden

,,Er waren bovendien genoeg collega’s die überhaupt niet goed wisten hoe het precies werkt met pensioenen. Dat terwijl je gewoon wilt weten waar je voor tekent. Als dat dan in heldere taal wordt uitgelegd, zie je dat er een bepaalde rust rond dit onderwerp ontstaat. Uit ervaring weet ik dat dit niet vanzelfsprekend is. Het online klantportaal en de e-mails zijn bovendien in duidelijk Engels te lezen en zodra medewerkers alsnog met vragen zitten, kan ik daarmee altijd bij a.s.r. aankloppen waar ik dan netjes word geholpen.”

Het is duidelijk dat het voor iemand met een functie als die van Cristina fijn is om op een belangrijk onderwerp als pensioenen snel te kunnen schakelen. Inhoudelijk is ze ook goed te spreken over de regelingen van a.s.r. ,,Los van het feit dat ik altijd de mogelijkheid heb om extra in te leggen voor mijn pensioen, is het prettig dat er een nabestaandenpensioen aan gekoppeld is. Daarmee weet ik zeker dat alles goed is geregeld voor mijn naasten. Het zijn allemaal zaken die eraan bijdragen dat mensen graag bij ons komen werken om er vervolgens ook te blijven. Precies wat je wilt toch?”

Doe de Beter-voor-je-mensen-check

Juist in tijden van personeelskrapte is het voor jou als mkb-ondernemer belangrijk dat je goed voor je mensen zorgt. Dat ze niet uitvallen en ook niet vertrekken. Hoe je voor je medewerkers zorgt, maakt het verschil. Met de Beter-voor-je-mensen-check van a.s.r. ontdek je hoe je nóg beter voor ze kan zorgen. Zo weet je nú waar je staat en waar je kan beginnen om jouw personeel later ook nog aan boord te hebben. Het is altijd een goede zaak om werkend Nederland wat vitaler te maken. Doe dus nu de check op asr.nl/mkb. Dat geeft rust.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel