Nieuws Personeel

Deventerse in finale Barista Challenge

Laat Anneke Peters (23) uit Deventer maar koffie zetten. Maar pas op, het zijn niet zomaar bakkies leut. Een koffie die ze helemaal zelf ontwikkelde dingt komend weekeinde mee in de Barista Challenge. Een prestigieuze 'koffie-zet-wedstrijd' in Amsterdam.

Van onze redactie 17 maart 2016

Anneke Peters Ronald Hissink

Peters van Bagels & Beans in Deventer is een van de vijf finalisten van die Barista Challenge, zondag in de Westergasfabriek in Amsterdam. De deelnemers gaan de strijd aan met hun eigen plantaardige koffierecept. Peters' koffie werd door Bagels & Beans ingezonden en goed genoeg bevonden door de jury om mee te doen.

GemberWat maakt haar koffie zo bijzonder? ,,Ik denk dat het de gember is.'' Daarmee maakt ze haar creatie af. ,,Ik doe er warme witte chocolade in, met warme melk en koffie. Dan zou je nog kunnen zeggen dat het een verkapte cappuccino is. Ik deed proeven, gebruikte een keer kaneel en een keer gember. Om de koffie op te fleuren.''

Gember zorgde voor een eureka-moment. ,,De gember bracht de koffie helemaal in balans. Van zoet en aardig - door de chocolade - naar scherp en uitdagend door de gember. Na een slok tintelt de gember soms nog een beetje na. Dat maakt dat deze koffie op zichzelf staat.'' Een voorwaarde om geselecteerd te worden. ,,De koffie mocht niet op een bestaande lijken.''

Van 'koffie-barbaar' naar koffie-deskundigeEen hele grote koffiedrinker was Peters niet. ,,Maar ik ging hier werken en ben het gaan leren drinken en leren waarderen.'' In drie jaar tijd ging ze van 'koffie-barbaar' naar koffie-deskundige. ,,En nu begin ik elke dag met een bakkie.''

Zondag in Amsterdam moet ze haar koffie onder tijdsdruk zetten. ,,En ik ben echt wel zenuwachtig te krijgen. Ik ga gewoon proberen me zoveel mogelijk af te sluiten.''

World of CoffeeDe winnaar wacht een geheel verzorgde reis naar World of Coffee 2016 in Dublin, een groot koffie-evenement. ,,Het lijkt me ontzettend leuk daar te zijn. Ik zou daarnaast graag een keer naar Italië gaan, het land van de koffie.''

Ze studeert toegepaste psychologie aan Saxion in Deventer. ,,Maar door dit bijbaantje ben ik de horeca echt leuk gaan vinden. Ik zet koffie met veel plezier.'' En de koffie bij Peters, is altijd zuiver. ,,Ik zoek de beste bonen.''

Foto: Ronald Hissink

Meer informatie: www.baristachallenge.nl