Nieuws Personeel

Nieuwe Apple Campus bezorgt aannemers hoofdpijn

Dit voorjaar moet het eindelijk klaar zijn, Apple Campus 2. Maar de extreme eisen die worden gesteld aan de afwerking van het futuristische nieuwe hoofdkwartier van de elektronicagigant maakt de aannemers horendol, schrijft het AD.

Bob van Huët en Haytze Teerink 9 februari 2017

Apple campus

In de geest van wijlen Steve Jobs schrijft Apple ook architectonisch zijn eigen regels. Zelfs voor niet-zichtbare vlakken gelden strikte regels. Het gebouw moet perfect zijn en het efficiëntste ter wereld. Apple Campus 2 wordt een van de grootste kantoorgebouwen ter wereld, met plaats voor 14.200 werknemers. De vier etages hebben een omtrek van anderhalve kilometer en het gebouw is groter dan het Pentagon.

Esthetische details

Alles in het gebouw is uniek en vooral gebogen, inclusief de glazen wanden. De opdrachtgever houdt in extreme mate vast aan esthetische details. ,,Een gebouw ontwerp je niet op dezelfde manier als een telefoon'', vatte een geërgerde aannemer de stemming samen. Apple heeft zich vooralsnog onthouden van commentaar op de geuite kritiek.

Bouwvakker bij gebogen glazen wand, tekst gaat verder onder afbeelding

Steve Jobs onthulde de plannen voor 'een ruimteschip met een tuin in het midden' enkele maanden voor zijn dood in 2011. Hij kocht de grond van Hewlett-Packard, waar hij ooit als scholier een vakantiebaantje had. Alle parkeerplaatsen op het complex gaan ondergronds en het aantal bomen in de tuin wordt verdubbeld naar 6.000, waardoor het percentage groene oppervlakte stijgt van 20 naar 80, meldde Jobs trots.

Beproeving

Dat hightech en betonconstructies elkaar niet altijd goed verdragen, heeft geleid tot de nodige frustraties en vertraging in de oplevering. Apple Campus 2 had twee jaar geleden al klaar moeten zijn, maar werken voor perfectionistische 'computernerds' blijkt een beproeving, zo valt op te maken uit de gesprekken van (anonieme) aannemers met persbureau Reuters.

Dat het gebouw geen drempels heeft, is op zich niet bijzonder, maar het argument daarvoor wel. Het is niet bedoeld om rolstoelers een betere toegang te geven, maar dient om ingenieurs die lopen te ijsberen met nieuwe ideeën niet uit hun ritme te halen. Dat zou de concentratie verstoren.

Liftknopjes

De knopjes van de lift moesten overeenkomen met die van de homebutton van een iPhone. Een manager van Apple klaagde over de deurknoppen vanwege een 'rare bolling'. Het ontwerpteam kon echter geen enkele imperfectie vinden, maar na anderhalf jaar blijkt er nog altijd geen vorm gevonden die aan de wensen van Apple voldoet. Wat niet perfect is, wordt afgewezen. Ook al zit de fout aan de niet-zichtbare kant van een plafond.

Luchtfoto 'Ruimteschip Apple', tekst gaat verder onder afbeelding

Apple blijft trouw aan zijn ontwerpprincipes. ,,Mensen hier hebben bepaalde principes waarvan ze niet willen afwijken'', zegt architect German de la Torre diplomatiek. Er gingen maanden overheen voor beide partijen op één lijn zaten, waardoor ook andere projecten uitliepen.

De Californische brandweer had vervolgens problemen met de zeer esthetische richtingbordjes in en rond het complex. Volgens de brandweer waren ze heel mooi maar werd bijvoorbeeld niet duidelijk waar nou precies de nooduitgang zat.

Extreem voorzichtig

Daarnaast is de techgigant extreem voorzichtig. Werklui moeten met handschoenen aan werken, om maar niets te beschadigen. ,,Het is net een schilderij waar niemand aan mag komen'', concludeert Brett Davis, voorzitter van de lokale vakbond voor schilders. Maar: ,,Het wordt hoe dan ook iets fraais. Als je tenminste ooit binnen komt.''

Hierna is Europa aan de beurt. Apple heeft een beroemde elektriciteitscentrale in Battersea (Londen) gekocht en gaat die onder handen nemen. Het iconische gebouw wordt voor 15 miljard euro heringericht.

Lees ook: Is Apple zijn wow-factor kwijt?Google passeert Apple als waardevolste merk14 inspirerende uitspraken van Steve Jobs