Nieuws Personeel

Iris uit Akkrum is een trotse ‘truckchick’

De 22-jarige vrachtwagenchauffeur Iris van Sloten parkeert moeiteloos een vrachtwagen achteruit een terrein op, staat in de METRO. Laden en lossen? Spanbanden trekken? Geen probleem voor deze jonge vrouw die haar baan in de zorg opgaf om in een vrachtwagen het land door te trekken. Een wagen met roze gordijntjes wel te verstaan.

Van onze redactie 11 juli 2016

Iris van Sloten truckchick Facebook

„Reacties van mannen zijn eigenlijk altijd hetzelfde als ik de wagen uitstap”, lacht de blondine. „Eerst staren ze, dan wordt onderling wat gelachen. Meestal gaat er daarna een duim omhoog of komt er een opmerking als: ‘dat doe je goed’. Ik heb daar wel schik van. Altijd aanspraak, gezellig toch?”

Roze klompen Ook aan aangeboden hulp heeft Iris geen gebrek als ze op haar roze klompen de lading van de wagen zekert. „Vooral als er kracht nodig is, zoals bij spanbanden trekken, vragen mannen: ‘zal ik ff helpen’. Ik zeg altijd nee. Ik kan het prima alleen, maar meestal word ik dan toch geholpen, dat gaat automatisch. En ach, het is ook wel makkelijk hoor. Ik hou van doorpakken en met extra hulp ben ik lekker snel weer weg.”

Truck Chick-verkiezingIris is een van meiden die meedingt in de ‘Truck Hunk en Truck Chick-verkiezing’ van Transport-online. „Een vrachtwagenchauffeur is echt niet alleen een dikke man die gehaktballen eet”, zegt Esther van der Wal, hoofdredacteur van Transport-online. „Met deze verkiezing willen we dat laten zien.” Vanaf deze week tot het einde van de maand kunnen vrachtwagenchicks en -hunks worden opgegeven, daarna kan er gestemd worden.

Iris werd door haar zus aangemeld. „Ik zie de humor er wel van in”, zegt Iris. „Voor mij maakt het werk dat ik doe geen verschil in hoe ik eruitzie. Ik wil er gewoon verzorgd en leuk uitzien. Net als heel veel andere vrouwen die naar hun werk gaan.”

Mannenwereld Ruim tweeënhalf jaar is Iris nu vrachtwagenchauffeur, een beroep waar ze wel even over heeft getwijfeld. „Toen ik mijn draai niet kon vinden in mijn werk in de zorg bleef het maar door mijn hoofd spoken om chauffeur te worden. Vrachtwagens heb ik altijd al fascinerend gevonden. Maar ik dacht wel: het is een mannenwereld. Hoe zou ik een overstap van een vrouwenwereld naar een mannenwereld vinden? Uiteindelijk besloot ik: ik ga het gewoon doen, vind ik het niks, dan stop ik weer. Maar stoppen is echt geen moment aan de orde geweest. Dit is echt mijn ding.”]

Foto: Facebook