Nieuws Personeel

Krappe arbeidsmarkt Zeeland houdt aan: meer vacatures dan werkzoekenden

Het vinden van geschikt personeel zal in Zeeland de komende jaren nog lastiger worden. In de provincie is sprake van een krappe arbeidsmarkt: er zijn veel vacatures en weinig (geschikte) werkzoekenden. Dat meldt de PZC donderdag.

Van onze redactie 13 oktober 2016

Administratie werk

Met name in de dienstverlenende sector, waaronder de horeca, is in Zeeland sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. "Er komt steeds meer horeca bij in Zeeland. Daarbij vissen alle ondernemers in dezelfde vijver", aldus het UWV. Kelners en barpersoneel stonden in de eerste helft van 2016 bij het UWV op nummer 1 in de ranglijst met openstaande vacatures.

Minder werkloosheid

De krappe arbeidsmarkt van Zeeland heeft ook zo z'n voordelen: het aantal mensen in de WW daalde in een jaar tijd met 22 procent. In het eerste halfjaar van 2016 belandden 4.450 mensen in de WW. Een groot deel van hen heeft een technische achtergrond. "Deze werkzoekenden lijken goede kansen op werk te hebben", aldus het UWV. De instantie merkt wel op dat er scholing, omscholing en bijscholing nodig is om ook andere, niet-technische vacatures, op te vullen.

Meeste vacatures

1. Kelners, barpersoneel2. Electriciens, elektronicamonteurs3. Schoonmakers4. Transportplanners en logistieke medewerkers5. Vrachtwagenchauffeurs6. Loodgieters, pijpfitters7. Callcentermedewekers8. Verkoopmedewerkers detailhandel9. Hulpkrachten bouw en industrie10. Koks

(UWV Zeeland, januari-juni 2016)