PersoneelArbeidsmarkt

Krapte op arbeidsmarkt: hoe wil politiek Den Haag dat enorme probleem aanpakken?

Beeld: ANP
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Volgens Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, gaan we nog decennialang te maken hebben met de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Het is een complex vraagstuk en geen enkele politieke partij heeft daar voor zowel de korte als de lange termijn een oplossing voor. Dus het verbaast me niet dat dit geen belangrijk verkiezingsthema is'', vertelt hij aan NU.nl.

In veel sectoren, zoals de zorg, het onderwijs, de logistiek, de bouw en de techniek, staan bedrijven te springen om nieuwe mensen. Maar uit een rondgang blijkt dat de belangrijkste partijen tijdens hun campagne niet of nauwelijks aandacht besteden aan het personeelstekort.

Het is enerzijds een demografisch probleem aangezien de vergrijzing in ons land doorzet. Verder neemt de vraag naar bepaalde producten en diensten toe waardoor er meer handjes nodig zijn

Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht

Ruim 427.000 openstaande vacatures

In totaal telt Nederland nu ruim 427.000 openstaande vacatures, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. En de verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren aanhoudt vanwege de vergrijzing.

Lees verder onder de advertentie

,,We hebben te maken met een veelkoppig monster", zegt Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ,,Het is enerzijds een demografisch probleem aangezien de vergrijzing in ons land doorzet. Verder neemt de vraag naar bepaalde producten en diensten toe waardoor er meer handjes nodig zijn. Dus ik kan me voorstellen dat dit in aanloop naar de verkiezingen een moeilijk verkoopbaar verhaal is."

Lees ook: Mobiele robotica is een antwoord op het personeelstekort

'Doe iets met de deeltijders'

Houweling ziet in sommige verkiezingsprogramma's terug dat mensen die meer willen werken ook beloond moeten worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor deeltijders, een groep van 4,7 miljoen mensen. Zij kunnen meer uren werken, maar willen dat niet omdat ze dan bijvoorbeeld geen recht meer hebben op bepaalde toeslagen. ,,Daar zit veel potentieel in. Maar veel deeltijders geven aan dat ze nu een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze meer uren draaien."

Lees verder onder de advertentie

Maar plannen voor een grote transformatie om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, zijn er niet, zo constateert Houweling. ,,Hoe gaan we bijvoorbeeld zorgen voor meer robotisering in de zorg?" Hoogleraar Schippers geeft aan dat er nog honderdduizenden Nederlanders langs de kant staan die gemobiliseerd kunnen worden voor de arbeidsmarkt. ,,Maar de vraag is wie de verantwoordelijkheid neemt en hoe dat betaald moet worden."

Er moet gekeken worden hoe arbeidsmigranten het best kunnen worden ingezet en hoe we in de toekomst slimmer kunnen werken via robotisering en kunstmatige intelligentie

Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht

Kwestie arbeidsmigranten ligt politiek gevoelig

Een andere oplossing om het personeelstekort op te lossen, is de komst van meer arbeidsmigranten. Maar de kwestie ligt politiek gevoelig. Veel partijen verschillen van mening over de komst van arbeidsmigranten. Zo zijn er nog steeds problemen met de huisvesting van deze werknemers in verschillende gemeenten. ,,Bovendien lossen we daarmee de problemen in het onderwijs en de zorg niet meteen op", aldus Schippers.

Het nieuwe kabinet zal dan ook aan verschillende knoppen moeten draaien om het personeelstekort terug te dringen, benadrukt Houweling. ,,Dat betekent dat het moet lonen voor deeltijders om meer uren te maken. Verder moet er gekeken worden hoe arbeidsmigranten het best kunnen worden ingezet en hoe we in de toekomst slimmer kunnen werken via robotisering en kunstmatige intelligentie."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Doekle Terpstra (Techniek Nederland): 'Tekort aan technici gaat rem vormen op energietransitie'