Nieuws Leiderschap

Zo werd Adriaan Mol zonder opleiding de rijkste jonge miljonair van Nederland

Wie is toch Adriaan Mol, de man wiens wieg in Breda stond en die nu de lijst aanvoert van de Quote top 100 jonge miljonairs van 2023? Een ding is duidelijk: om financieel succesvol te zijn, heb je geen opleiding nodig.

Peter Ullenbroeck (BN De Stem) 10 mei 2023

Laatste update: 10 mei 2023 22:55

Adriaan mol mollie quote miljardair

Adriaan Mol, de kwajongen die van zijn bedrijf Mollie een miljardenimperium maakte. Foto: Mollie

De inmiddels 39-jarige Mol met een geschat vermogen van 2,8 miljard euro, had een broertje dood aan studeren. ‘Ik vond er geen bal aan’, zei de zoon van een kunstenaarsechtpaar eerder in een interview.

Al op z’n achttiende besluit hij dat het genoeg is geweest met de schoolbankjes. Mol, door zijn vrienden nog altijd steevast Mollie genoemd, stopt met school en gaat doen waar-ie goed in is: programmeren. Dat heeft de jonge adolescent op zolder bij zijn ouders achter de computer dan al lang ontdekt, zo schrijft het AD.

"Hoi, ik ben de maker van dit spelletje en ben 15 jaar. Misschien kun je via PayPal een euro doneren, dan kan ik een pizza kopen"

Als 15-jarige kwajongen bedenkt hij het spelletje Snake voor de toen mateloos populaire MAC-computer. Het spel is gratis te downloaden, maar toont bij het opstarten een pop-up met het bericht ‘hoi, ik ben de maker van dit spelletje en ben 15 jaar. Misschien kun je via PayPal een euro doneren, dan kan ik een pizza kopen.’ En gedoneerd wordt er. Vanuit de hele wereld stromen de euro's binnen. Voor de jonge Bredanaar is duidelijk geworden dat de wereld via het beeldscherm aan zijn voeten ligt.

Lees ook: Quote Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs: Sharon Hilgers: succesvolste vrouw (en de rijkste)

Hacken van telefoonnummers voor gratis sms'jes

Kort daarop bedenkt hij vanachter het beeldscherm ingenieuze constructies om gratis sms’jes mee te kunnen versturen. Voor de kwajongen is het dan nog allemaal een spel. Hij hackt de telefoonnummers van vrienden om vervolgens uit hun naam sms’jes te versturen naar hun vriendinnen waarin hij het uitmaakt. Ach, de jonge Adriaan houdt wel van een geintje.

De spelletjes die dan nog aan het brein van een eigenzinnige puber ontspringen, blijken uiteindelijk de voorbode van een uiterst succesvolle en lucratieve ict-carrière. Want een paar jaar later bedenkt Mol de betaaldienst Mollie, een onlinebedrijf dat betalingen gaat regelen voor met name het midden- en kleinbedrijf.

Adriaan Mol op 16-jarige leeftijd achter zijn computer. Foto: Mollie.

Geen goede oplossingen voor betalingsverkeer voor webshops bij grootbanken

Met die stap is Mol de banken drie stappen vooruit. Die hebben geen goede oplossingen voor het betalingsverkeer voor de webshops. De internetkassa bij de Rabo's, ING en ABN Amro’s van deze wereld ontbreekt vokomen. Daar weet de doe ‘t zelf-ict‘er die Mol is, wel raad mee.

Mollie, blijkt een schot in de roos voor de inmiddels naar Amsterdam verhuisde Bredase jongeman. Bestellingen via de site van Deliveroo of Unicef, of de aankoop van een CJP-pas - alle transacties verlopen via het bedrijf van Mol. Voor iedere transactie vang Mollie een paar cent, maar de kleine beetjes tellen snel op.

Lees ook: Adriaan Mol investeert acht miljoen euro in Formitable

10 miljard aan betalingen via Mollie

Met zo’n honderdduizend klanten is Mollie inmiddels één van de grootste betaaldiensten in Europa. En de groei zit er dankzij de enorme toename aan online betalingen via bijvoorbeeld iDeal nog steeds in. Inmiddels wordt er zo’n tien miljard per jaar via Mollie doorgesluisd van koper naar verkoper.

De geboren Bredanaar is nog steeds grootaandeelhouder van Mollie, maar daarnaast is hij ook bij flink wat andere online-diensten betrokken. En vrijwel allemaal zijn ze succesvol. De bekendste is ongetwijfeld Messagebird waarvan Mol mede-oprichter is. Het bedrijf verstuurt onder meer beveiligingscodes per sms. Vandaag de dag is hij op afstand nog bij Messagebird betrokken.

De afgelopen jaren schoot het vermogen van Mol als een komeet omhoog. Met zijn 3,5 miljard staat hij op de zesde plek in de Quote 500. De hoofdstedeling - die een relatie heeft en twee kinderen - is daarmee tegelijkertijd ook de rijkste Brabander op de lijst. Bovendien is het niet ondenkbaar dat de geboren Bredanaar die lijst ooit gaat aanvoeren. Zijn vermogen groeit zo snel dat de samenstellers van de Quotelijst niet uitsluiten dat hij op termijn de huidige nummer een, Charlene de Carvalho-Heineken, gaat opvolgen.

Lees ook: Mollie opent deuren van tweede Nederlandse kantoor in Maastricht

Adriaan Mol blijft liever uit publiciteit

Of Mol met zo'n notering blij zal zijn, valt overigens te betwijfelen. Net als veel andere grootverdieners in dit land, praat hij niet graag over zijn fortuin. Mol blijft liever uit de publiciteit en als hij al naar buiten treedt dan heeft hij het liefst over zijn online speeltjes die inmiddels de wereld hebben veroverd. Wat dat betreft is de Bredase kwajongen nooit verdwenen uit de inmiddels gearriveerde (import)-Amsterdammer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws