Nieuws Leiderschap

Dit is het geheim van charismatische ondernemers

Charismatische mensen hebben een magische aura om zich heen en krijgen meer voor elkaar. Het goede nieuws voor ondernemers die wel een dosis charisma kunnen gebruiken: niemand is met charisma geboren. Het is aan te leren. Dat schrijft Judith Smits in haar boek De FUNfactor.

Redactie | Foto: ANP 14 januari 2019

Oprah charisma anp

Als voorbeeld noemt Smits voormalig president Obama, presentatrice Oprah en koningin Maxima. “Je wordt op basis van hun energie en uitstraling naar hen toegezogen. Ze intrigeren je”, aldus Smits. Het valt ook niet te ontkennen dat Marilyn Monroe een goeie portie charisma bezat. Om te bewijzen dat ze haar charisma aan en uit kon zetten, demonstreerde ze dit aan een journalist en een fotograaf. “Ze hadden afgesproken op het Grand Central Station in New York. Niemand merkte haar op, terwijl het hartstikke druk was. Later besloot Marilyn haar magic aan te zetten. Ze schudde haar haren een beetje op en nam een pose aan. Ineens waren alle ogen op haar gericht. Mensen waren door het dolle heen toen ze beseften dat Marilyn Monroe vlakbij hen stond”, staat geschreven in het boek.

Charisma aan- en uitzetten

Hetzelfde geldt volgens Smits voor Obama en Oprah. “Wij maken hen op de hoogtepunten van hun roem mee en zien hen alleen op de momenten dat zij zich bewust zijn dat hun charisma heel belangrijk is. Charisma kun je aan- en uitzetten en zij hebben van tevoren hun charismaknop aangezet.”

Lees ook: Barack Obama stinkend rijk dankzij memoires en speechen

Jezelf charisma aanleren

Charisma is een set van gedragingen die je jezelf aan kunt leren. “Door er bewust mee bezig te zijn, kan iedereen charisma uitstralen.” Smits zag dat mensen met charisma drie dingen anders doen dan mensen die het niet uitstralen. Ze zijn in het moment, laten power zien en stralen warmte uit.

In het moment

Als charismatische personen met je praten draait hun wereld op dat moment om jou. Doordat ze niet zijn afgeleid voel je je fijn en gewaardeerd. Het faken van deze focus is volgens de auteur geen optie. “De ander heeft dat meteen in de gaten. “Uit onderzoek van Northwestern University in Chicago blijkt namelijk dat ons brein in 17 miliseconden gezichtsuitdrukkingen kan lezen.”

Lees ook: Met deze 6 productiviteitstips haal jij het maximale uit je werkweek

Power

Tweede eigenschap van charismatische mensen is dat ze zich als ze iemand ontmoeten onbewust afvragen: “Kun jij bergen voor me verzetten.” Daarbij kijken ze naar lichaamstaal en naar kleding. Onbewust gaan we ervanuit dat iemand die zelfbewust overkomt en er verzorgd uitziet, daar wel een goede reden voor zal hebben.

Warmte

Na de vraag “Kun jij bergen voor me verzetten” volgt de vraag “zou je dat ook willen doen”. Die inschatting maken we ook op basis van lichaamshouding. Een zelfverzekerde lichaamshouding. Warme en positieve uitstraling. Goede intenties. “Charismatische mensen laten hun power én hun warmte aan je zien.”

Charisma tips

In het boek staan naast de bovenstaande inzichten ook tips om power en warmte te laten zien. Een aantal tips om direct meer charisma uit te stralen:

  • Opgerichte lichaamshouding aannemen

  • Door je neus ademen

  • Rustig praten

  • Minder instemmend knikken

  • Er verzorgd uitzien

  • Denk aan een grappige situatie

  • Oprecht meeleven