Nieuws Leiderschap

Hoe kan je geld verdienen met spreken? Ronnie Overgoor legt het uit

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. Hij baseert zijn blogs op de online presentatiecursus die hij heeft gemaakt: Beter Leren Presenteren. In zijn nieuwste blog onthult Overgoor hoe je geld kunt verdienen aan je presentatie.

Ronnie Overgoor 18 december 2019

Ronnie overgoor blog

Ik spreek regelmatig mensen met de ambitie om van spreken hun werk te maken. Ofwel: die regelmatig het podium op willen en er geld mee willen verdienen. In deze blog een aantal zaken die je daarbij kunnen helpen.

No story no glory

Het begint allemaal met je verhaal. Wat is jouw verhaal? En waarom zou een zaal dit boeien? Zijn er niet al honderd andere sprekers met hetzelfde verhaal?

Alles begint met een uniek, boeiend en voor jouw publiek relevant verhaal.

''Sprekers die het publiek laten lachen, laten huilen, die vol zitten met energie en enthousiasme en die honderd procent zichzelf zijn, die scoren''

Ronnie Overgoor

Niet de inhoud

Ik ontmoet honderden sprekers per jaar. Er zijn er maar een paar die van het publiek een rapportcijfer krijgen dat hoger is dan een 8. Deze sprekers zijn vaak ‘beroeps’ en weten hoe ze een publiek moeten raken.

Met alle respect voor de inhoud van hun verhaal, natuurlijk moet dat op orde zijn, maar de inhoud is niet de reden voor het hoge cijfer. Humor, emotie, energie en authenticiteit doen het hem. Sprekers die het publiek laten lachen, laten huilen, die vol zitten met energie en enthousiasme en die honderd procent zichzelf zijn, die scoren. Je hoeft niet al deze elementen te beheersen, maar hoe meer hoe beter.

Lees ook: Ronnie Overgoor: denk aan deze presentatietip van Obama

Positioneer jezelf

Als ik kijk naar het professionele circuit, dan kun je 90 procent van de sprekers onderverdelen in onderstaande categorieën. Positioneer jezelf in een van deze categorieën:

  • De bekende persoon
  • De (ex-)sportman/vrouw
  • De persoon die iets heftigs meemaakte
  • De trendwatcher/futurist
  • Themaspecialist (duurzaam, fintech, ondernemerschap, media)
  • Vakspecialist met een twist (de psycholoog die apengedrag vergelijkt met mensen, de architect met visie op toekomst en steden)
  • Persoonlijke ontwikkelingsspecialist (leiderschap, onderhandelen, samenwerken, managen)

Doen is de beste manier van denken

Ofwel: duik dat podium op en ga het doen. Dat is de enige manier om te ontdekken of je goed genoeg bent.

''Ik ken heel veel sprekers die goed geld verdienen met spreken, tonnen per jaar. Maar geen van deze sprekers heeft geld als drijfveer''

Ronnie Overgoor

Ik zeg zelf altijd: 'mijn werk is mijn sales'. Ik sta inmiddels bijna 15 jaar op het podium, zo’n tachtig keer per jaar. Als ik niet elke keer mijn stinkende best doe en zorg dat het publiek me die 8 of hoger gunt, droogt mijn business vanzelf op.

Ik haal alle vervolgbusiness uit de zalen waar ik spreek of als dagvoorzitter optreed. Dus als jij het in je hebt, dan gaat die eerste presentatie die je gaat doen jou meer presentaties brengen.

Over geld verdienen

Tot slot: Ik ken heel veel sprekers die goed geld verdienen met spreken, tonnen per jaar. Maar geen van deze sprekers heeft geld als drijfveer. Niemand. Ze zijn allemaal gedreven door hun verhaal en door de impact die ze daarmee kunnen maken op het publiek. Allemaal.

Lees ook: Ronnie Overgoor: hoe ga je bij presentaties om met angst en spanning?

Beter leren presenteren nu extra voordelig!

Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.

Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.