Nieuws Leiderschap

Waarom werkgevers weer steviger leiding moeten gaan geven

Wij Nederlanders moeten weer steviger leiding geven, knopen doorhakken en keuzes durven maken. Alle neuzen dezelfde kant op in je bedrijf? Onzin! Gijs Weenink, eigenaar van de Debat Academie, begon meteen na zijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen al met het organiseren van debatten. Inmiddels heeft hij al meer dan 2.500 Lagerhuisdebatten in Europa geleid. Zijn kennis en expertise gebruikte hij bij het schrijven van het boek Durf te kiezen.

Anna Neeltje de Boer 11 mei 2018

Gijs Weenink debat debatteren debat academie durf te kiezen

De kennis die Weenink opdeed bij de duizenden debatten, wil hij graag delen. Dat doet hij in het boek Durf te kiezen. “In Nederland zijn we slecht in het maken van keuzes. Zowel op de werkvloer als in de politiek. Bijna altijd als ik ergens binnenkom om een debat te voeren, krijg ik te horen dat het niet zo’n aanspreekcultuur heerst. Dingen worden niet gezegd. Dat vinden we moeilijk. Maar het is ontzettend belangrijk.”

Ministeries

Hij spreekt uit ervaring. Hij werd niet alleen uitgenodigd door bedrijven, maar ook door politieke partijen, ministeries, gemeenten, universiteiten en provincies.

Lees ook: Dit moet je weten als je gaat ondernemen in de VS

Alle neuzen een andere kant op zetten

“Overal wordt vergaderd. En met welk doel? Om ‘alle neuzen dezelfde kant op te krijgen’. Maar dat moet je niet willen. Het is onmogelijk dat iedereen hetzelfde vindt. Je moet blij zijn met de criticasters. Vindt iedereen hetzelfde? Dan krijg je een soort tunnelvisie.” Weenink blijft daar graag verre van en hoopt dat velen zijn voorbeeld volgen. “Als werkgever moet je aan je werkgevers vragen wat er speelt. Wat er anders zou moeten. Vertel een professional niet hoe hij of zij zijn werk moet doen, maar vraag wat ‘ie nodig heeft.”

Mening geven

Weenink kwam er gaandeweg achter dat het juist interessant is om tijdens de debatten de mensen, vaak vrouwen, het woord te geven die liever hun mond houden. “Degenen die niet zo graag in de schijnwerpers staan, zijn degenen die vaak de meest interessante dingen zeggen. Zij luisteren goed, denken over het onderwerp na. Het is goed om ook de mensen die liever niet hun mond open trekken, hun mening te laten geven.”

Lees ook: Zo zet jij net als Gary Vaynerchuk je content om in een miljoenenbusiness

Testen

Het debat is volgens de schrijver de perfecte tool om een plan te testen. “Wij zijn gewend om overal maar over te vergaderen, maar voor die vergadering moet je het debat aangaan. In Engeland is dat veel meer ingeburgerd. In ons land gebeurt dat niet. Zonde, want het zorgt voor opheldering. Hoe ver zit je ergens als bedrijf al in? Hoe staan je werknemers er tegenover? Daarbij wordt de tevredenheid op de werkvloer een stuk groter. Zowel bij het personeel als bij de leidinggevenden.”

Medewerkertevredenheid

Een waterschap waar hij een debatten mocht leiden, gaat elk jaar vier dagen met alle medewerkers de hei op. Debatteren, praten. Elkaar vertellen wat pijnpunten zijn en hoe ze daar iets mee kunnen doen. “Niet voor niks is in deze organisatie de medewerkertevredenheid het grootste van Nederland”.

Lees ook: Zo scoor je op Instagram

Oplossingen

Enthousiast geworden? In Durf te kiezen staan 21 stellingen ‘waar welke organisatie over moet debatteren’. Weenink heeft nog wel een paar laatste tips: “Laat het debat altijd leiden door een extern persoon. Hij of zij is onpartijdig en kan eventueel pijnlijke dingen zeggen. Als ik iets lastigs aanstip, is dat beter dan dat een werknemer dat doet, die er misschien op aangekeken wordt. En het is belangrijk dat de stellingen oplossingen zijn.”

Laat het debat altijd leiden door een extern persoon. Hij of zij is onpartijdig en kan eventueel pijnlijke dingen zeggen

Gijs Weenink, eigenaar Debat Academie