Nieuws Leiderschap

Annemarie van Gaal: ‘Ik onderneem via mijn investeringen’

Annemarie van Gaal (55) is in allerlei rollen betrokken bij ondernemers: als investeerder, als adviseur, als commissaris en als bestuurder. ‘Als mijn hulp nodig is, ben ik er.’ Deel 1 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 9,10 en 11 mei wordt gehouden. In de serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga Warmels | Fotografie Marco Bakker 23 mei 2017

Annemarie van Gaal 1

,,Zelf zit ik niet meer op de stoel van de ondernemer. Met een paar vriendinnen heb ik nog wel wat kleinere ondernemingen, op projectmatige basis. Ik doe veel dingen die ik stuk voor stuk leuk vind, mijn leven is te versnipperd voor die ene grote onderneming waarvoor je alles opzij moet zetten. Maar ik sluit niet uit dat ik zelf ooit weer serieus ga ondernemen. Ik kan natuurlijk altijd tegen iets aan lopen waarvan mijn ondernemersbloed toch weer begint te borrelen.”

wvdo sz 1x1

,,Ik benader nog steeds alles vanuit het ondernemerschap, ik heb alleen mijn ondernemerschap verlegd. Ik onderneem minder zelf, maar ik oefen mijn ondernemerschap met name uit via mijn investeringen, waarvan ik er nu elf heb lopen. Een hotelketen in Costa Rica, een beveiligingsbedrijf in Sjanghai, een vakantiepark in Frankrijk, verschillende technologiebedrijven…”

Transitie

,,Ik ben voor die bedrijven een meedenkend voorman. Als mijn hulp nodig is, ben ik er. In sommige periodes is dat vaak, bijvoorbeeld als het bedrijf in transitie is of als een ondernemer internationaal wil uitbreiden. Maar als het daarna allemaal loopt, is er weer minder contact. Het businessplan, het product en de dienst geven bij mij nooit de doorslag om te gaan investeren – ik kijk altijd naar de ondernemer. Een goede ondernemer kan een slecht product aanpassen en vervolgens geweldig in de markt zetten.”

Lees ook: Michiel Muller: ‘Je moet daadkracht tonen als ondernemer’

Investeringsfonds

,,Daarnaast ben ik commissaris bij RAI Amsterdam, Pathé en Value8, een beursgenoteerd investeringsfonds. Dat zijn drie vrij zware commissariaten; ik ben daar per commissariaat toch wel drie werkdagen per maand mee bezig. Als je als commissaris bijvoorbeeld betrokken bent bij de selectie van een nieuwe CEO, zit je even diep in de strategie. Waar moet het bedrijf heen, hoe ziet de toekomst eruit? Welke kandidaat heeft de meeste visie op die toekomst?”

Arbeidsmarkt

,,Ik zit daarnaast ook in het bestuur van de Start Foundation, een stichting die investeert met het doel de arbeidsmarkt geschikter te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via de stichting heb ik dus weer te maken met ondernemers, dit keer met ondernemers die een waanzinnig idee hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren.”

Koers

,,Waarvan ik het meest heb geleerd? Van het kijken naar anderen. Dat hoeven niet altijd ondernemers te zijn. Als een spons zuig ik van iedereen dingen op. Hoe sluit iemand precies een vergadering af? Hoe praat deze ondernemer zo met zijn medewerker dat die daarna de juiste koers vaart? Waarom slaat het ene product wel aan en faalt het andere product? Ik kijk nog steeds met een nieuwsgierige blik naar de wereld.

Mijn succes heb ik volgens mij vooral te danken aan mijn lef. Ik ben meer dan gemiddeld avontuurlijk ingesteld en durf tegen de stroom in te roeien. Ik stap vaak in ondernemingen waarvan mensen zeggen: ‘Dat gaat nooit lukken.’ Dat zit gewoon in me.”

Lees ook: Annemarie van Gaal vertrekt bij AFM

Welke drie ondernemers bewondert Annemarie van Gaal?

Bob Hutten

,,Bob Hutten heeft zijn hart op de goede plek. Dat spreekt uit alles wat hij doet. Met De Verspillingsfabriek wil hij niet alleen verspilling van eten, maar ook van talent tegengaan. Iedereen die door de maatschappij min of meer wordt afgeschreven, is bij hem van harte welkom.”

Michiel Muller

,,Tango, Route Mobiel, Fashiolista, Picnic… Michiel Muller bewonder ik heel erg vanwege de markten die hij ziet en de manier waarop hij gebruikmaakt van die markten.”

Geert-Jan Bruinsma

,,Nederlanders zijn wereldwijd erg succesvol in het inzetten van datatechnologie om markten te bereiken. Deze hele groep verdient een plek in de eregalerij. Om toch een naam te noemen: Geert-Jan Bruinsma van Booking.com. Wat hij gepresteerd heeft, is ronduit geweldig.”

Ik ben meer dan gemiddeld avontuurlijk ingesteld en durf tegen de stroom in te roeien

Annemarie van Gaal