Podcast De Ondernemer

Jan-Willem van der Schoot over leiderschap in coronatijd en het effect op 'zijn' Mastercard

Nota bene aan het begin van de eerste lockdown begon Jan-Willem van der Schoot in zijn nieuwe functie als country manager bij Mastercard Nederland. Het werden direct maanden van uitersten: niet alleen moest hij direct 'op afstand' leiding gaan geven, het betaaltechnologiebedrijf kreeg bovendien te maken met een enorme vlucht aan contactloze betalingen. En Van der Schoot wist in te zetten op innovatie: hij vertelt in de podcast onder meer over het mogelijk maken van inchecken met een betaalpas in het ov.

Van onze redactie 3 november 2020

Van der Schoot vertelt in de podcast - hierboven te beluisteren - onder meer over de leiderschapsuitdagingen van de afgelopen tijd, zoals het (online) communiceren met thuiswerkend personeel, de rol van een Amerikaans hoofdkantoor in coronatijd en het snel veranderende consumentengedrag. In de eerste lockdownperiode begonnen klanten massaal contactloos te betalen. ,,Als je naar de cijfers kijkt, dat waren echt bizarre stijgingen.'' Overigens, Van der Schoot verwacht een 'unieke decembermaand', waarin online betalingen waarschijnlijk tot recordhoogtes zullen stijgen.

Limiet contactloos betalen omhoog

Waar Mastercard in die eerste lockdownperiode onder meer snel op inzette, was het limiet van contactloos betalen. ,,Ik ben er wel trots op dat het ons toen is gelukt om binnen een paar dagen het limiet in Nederland van 25 euro naar 50 euro te brengen.'' Van der Schoot merkte ook dat de banken er voor openstonden om hieraan mee te werken. ,,Sinds de bankencrisis hebben zij geleerd dat ze onderdeel willen zijn van de oplossing," stelt hij.

Betaalinnovatie: inchecken met betaalpas in het ov

Daarnaast grijpt Mastercard het momentum ook aan voor betaalinnovaties. Van der Schoot vertelt bijvoorbeeld over het inchecken met een betaalpas in het ov mogelijk te maken. ,,In Nederland zijn we met vervoerders hierover al in gesprek en het ziet ernaar uit dat het er gaat komen. Bij een eerste busmaatschappij waarschijnlijk al heel snel.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details