Nieuws Leiderschap

Marian Spier (TEDx AmsterdamWomen): ‘Het doel is vrouwen en mannen te inspireren’

Ondernemer Marian Spier (47) is de initiatiefnemer van TEDxAmsterdamWomen. ‘We moesten niet alleen praten over vrouwenzaken, we moesten ook iets doen.’ Deel 3 in de Amsterdamse serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 21, 22 en 23 november in Amsterdam wordt gehouden. In deze serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga van Kooten | Foto's en video: Vincent Krijtenburg 7 november 2017

Marian Spier Week van De Ondernemer Eregalerij

,,Ik was bij de grote TED-conferentie in 2010 in Oxford. Daar waren geweldige vrouwelijke sprekers, onder wie Sheryl WuDunn, medeauteur van het boek Half the sky (WuDunns TED-talk vind je aan het eind van dit artikel, red.). Zij sprak over het gegeven dat vrouwen wereldwijd bezien minder rechten hebben dan mannen.”

TEDxAmsterdam

,,Tijdens de pauze hielden we een brainstorm, vanuit de gedachte dat we iets wilden doen tegen deze situatie. Een van de ideeën was een conferentie te organiseren over het thema vrouw. Er zijn vrouwen die kei- en keihard aan het werk zijn. Hoe maken wij die rolmodellen zichtbaar? En kunnen wij binnen de TED-kaders ons eigen platform creëren? Toen werd mij gevraagd of ik er iets voor voelde in Amsterdam zo’n TED te organiseren.”

Lees ook: Corrine Holdinga: ondernemer tegen wil en dank

,,Samen met een team van dertig vrijwilligers organiseer ik sindsdien elk jaar TEDxAmsterdamWomen. Met die organisatie zijn we een heel jaar bezig, samen met verschillende partners, waaronder ABN Amro, Clifford Chance, Deloitte, de gemeente Amsterdam en Facebook.

Dit jaar was het op 2 november, in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het doel is altijd vrouwenthema’s te bespreken en vrouwen én mannen te inspireren.”

Eigen bedrijf

,,Ik heb een bedrijf, IAMarian, van waaruit ik opdrachten uitvoer voor de gemeente Amsterdam en allerlei internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties. Zo adviseer ik op het gebied van diversiteit en grootstedelijke ontwikkeling en ontwikkel programma’s en branded experiences voor organisaties.”

Meer interessante ondernemers ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom naar de Week van de Ondernemer in Amsterdam. Hier kun je je aanmelden.

Mentor

,,De eerste conferentie, in 2010, duurde twee dagen. Er hadden zich 500 mensen aangemeld. Daar was ik door overdonderd. Zo veel belangstelling had ik gewoon niet verwacht. Sindsdien zijn we elk jaar uitverkocht.
In de loop der jaren ontdekten we dat we niet alleen moesten praten over vrouwenzaken, maar dat we ook iets moesten gaan dóen. Ik zag de struggle van een aantal millenials in ons team en ik vroeg waar ze behoefte aan hadden. Hun antwoord: mentorship, iemand om mee te praten. Ze wilden de tijd kunnen nemen om naar zichzelf te kijken in een corporate omgeving.”

Bootcamp

,,Drie jaar geleden hebben we daarom een startup-award ontwikkeld. Met organisatieadviesbureau Accenture hebben we dit jaar een bootcamp mentoring georganiseerd met daaraan verbonden een wedstrijd.

Daarnaast leren de deelnemers beter presenteren en volgen ze pitchworkshops. Welke platformen zijn handig voor mij, waar moet ik zichtbaar zijn? In welke netwerken moet ik me begeven? Mentoren – allemaal topvrouwen uit het bedrijfsleven – stellen hun eigen netwerk open. Samen met coaches werken de deelnemers aan een casus. Wie dat het beste doet, wint zes maanden coaching vanuit Accenture.”

Workshop presenteren

,,Barbara Rogoski heeft die eerste keer een workshop presenteren gegeven. Ze sprak over fouten die vrouwen maken waardoor ze niet de indruk achterlaten die ze willen achterlaten. Vrouwen spelen met hun haar spelen als ze staan te pitchen en ze kruisen hun benen en verontschuldigen zich. ‘O sorry, ik ben een beetje laat’, zeggen ze dan.

Maar een man die te laat komt, zegt niks en gaat gewoon staan. Of: ‘Ik ben niet zo goed met Powerpoint.’ Een man roept direct om een technicus. Die presentatie was echt een eyeopener voor de deelneemsters.”

Identiteit

,,Dit jaar hadden we gekozen voor twee thema’s: identiteit en verschil van mening. Identiteit bekeken we heel breed. Van: wie is de vluchteling die hiernaartoe komt en zich settelt? Tot aan: er zijn zo veel vrouwelijke wijnmakers, maar waarom zijn zij niet zichtbaar?

Als sprekers hadden we dit jaar onder anderen professor Eric van Furth van de Ursulakliniek, een centrum voor eetstoornissen, over orthorexia nervosa, waarbij mensen doorslaan met gezond eten en sporten.”

Kunstmatige intelligentie

,,En we hadden ook Lokke Moerel, een vrouwelijke hoogleraar uit Tilburg, over kunstmatige intelligentie en de bias in dit kader op het gebied van gender en race. Wie voeren de gegevens in? Dat zijn door de bank genomen blanke mannen van 35 jaar oud. Maar als een spraakcomputer vervolgens gaat spreken namens een 80-jarige Indonesische vrouw, heb je toch echt een probleem.’’

Startup Award

,,De TedXWomenAmsterdam Startup Award 2017 is dit jaar gewonnen door Lotte Leufkens van Cloud Cuddle. Zij heeft samen met studiegenoten van de TU Delft een lichtgewichtbed ontwikkeld voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Met dat bed kunnen hun ouders met hen op reis. Het bed kan opgevouwen worden tot een pakketje van 50 bij 30 bij 30 centimeter. De prijs die Leufkens gewonnen heeft is een businessclassticket naar Hongkong. Daar gaat ze andere startups en investeerders ontmoeten.”

Welke drie ondernemers bewondert Marian Spier?

Oprah Winfrey

,,Een serial ondernemer. Een talkshow, een magazine, boeken, films … Iemand die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en met haar tijd meegaat, wat ik kenmerkend vind voor een goede entrepreneur.”

Richard Branson:

,,Ik heb zijn boek gelezen en wat ik heel mooi vond is dat hij eerlijk vertelde dat zijn familie hem in het begin had geholpen om zijn bedrijf op te zetten. En hij geeft veel terug aan jonge mensen. Dat is mooi, want jonge mensen hebben rolmodellen nodig.”

Janneke Niessen:

,,Ze heeft Improve Digital (een platform voor het veilen van online advertentieruimte online) opgezet en daar miljoenen mee omgezet,. Wat ik sterk vind aan haar is dat zij haar kennis gebruikt om jonge vrouwen en kinderen te helpen.’’

Richard Branson geeft veel terug aan jonge mensen. Dat is mooi, zij hebben rolmodellen nodig.

Marian Spier van IAMarian en TEDxAmsterdamWomen