Podcast Hart voor Zaken

Hoe Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Nina Hooimeijer zichzelf terug vond

Vorig jaar is Nina Hooimeijer gekroond tot Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. Ze is directeur van jazzpodium Bird. Daar vond zij zichzelf terug als ondernemer, zo vertelt ze aan Cor Hospes in Hart voor Zaken. ,,Als leider ben jij er voor anderen. Sta je ten dienste van de groei en bloei van anderen. Het gaat om liefde. Natuurlijk moet je een bedrijf runnen. Heb ik aandeelhouders en moet ik goede winsten halen. Maar het één kan niet zonder het ander.”

Nina Hooimeijer jazzpodium Bird Rotterdam Cor Hospes

Nina Hooijmeijer samen met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Van onze redactie 28 april 2023

Een vrijdagochtend in 2009. Nina Hooimeijer is Directeur Staf Minister Verkeer en Waterstaat. Zij staat met de auto voor het huis van haar moeder in Den Haag. Daar brengt zij haar jongste dochter van drie naartoe voordat zij naar haar werk gaat. Haar mobieltje gaat. Nina herkent het nummer van de minister. ,,Op vrijdagochtend heeft hij altijd ministerraad. Hij is vaak een paar stukken kwijt en gespannen, en belt me altijd vooraf.” Zij neemt op, hij zegt iets dat haar irriteert. Nina haar dochter begint te schreien en dan begint ze te gillen. Eerst tegen de minister - 'Je moet je bek houden!' - en daarna tegen haar dochter: 'Ook je bek houden!'. Als Nina is uitgeraasd, wordt ze wakker. Ze kijkt even verdwaasd als beschaamd om haar heen.

,,Ik dacht: 'wat ben ik aan het doen?'. Dit kan echt niet. Wie ben ik geworden? Hoe kan ik zo respectloos en liefdeloos uitvallen tegen mijn eigen kind en tegen iemand waarvoor ik zoveel respect heb. Ik keek naar mezelf en vond mezelf echt zo diep triest. Ik was de slechtste versie van mezelf geworden.”

''Ik bleef louter in mijn hoofd en ambities hangen. Zonder dat ik heb stilgestaan bij het waarom ik dingen doe of wat mij echt blij maakt''

Nina Hooimeijer

Familie, haar vrienden, iedereen denkt dat Nina Hooimeijer knetter was

Pas later begrijpt de ondernemer wat er die ochtend is gebeurd. ,,Ik ben al die jaren zo bezig geweest met niet naar binnen te kijken. Ik bleef louter in mijn hoofd en ambities hangen. Zonder dat ik heb stilgestaan bij het waarom ik dingen doe of wat mij echt blij maakt. Ik dacht dat ik heel gelukkig was en vond mezelf ook super succesvol. Ik had de tofste baan ever en het mooiste leven. En toen overviel me ineens dat gevoel dat ik de liefde kwijt was. Ik was op een trein gestapt waarbij ik dacht dat het een prachtige reis was. Toen ik wilde uitstappen om van de omgeving te genieten, zat ik op het verkeerde station.”

Nina Hooijmeijer zegt haar baan op en wijst haar man de deur. Niemand die haar begrijpt. Sterker, haar familie, haar vrienden, iedereen denkt dat ze knetter is. Nina is supersuccesvol in de ogen van de buitenwereld. Heeft drie prachtige kinderen en een superknappe man - ook nog eens succesvol - een prachtig huis en een prachtige baan. Haar CV is een aaneenrijging van succesnummers. Consultant Verenigde Naties in Geneve, Projectdirecteur Project Mainportontwikkeling Rotterdam, Strategisch Projectleider en DG Adviseur en Directeur Staf Minister Verkeer en Waterstaat. Tussendoor krijgt ze ook nog eens drie kinderen. ,,Als je alles hebt, heb je vaak niet het idee dat je een reden hebt om ongelukkig te zijn. Omdat ik maar bleef rennen, kreeg het verleden geen kans mij in te halen. Zonder dat ik echt aan het voelen was.”

''Mijn geluk komt uit contact met anderen. En nee, dat hoeft niet altijd positief te zijn. Het gaat om mijn relatie tot mensen. Die vind ik enorm interessant''

Nina Hooimeijer

Als investeerder ingestapt bij jazzpodium Bird in Rotterdam

Al rap naar haar vlucht uit Den Haag krijgt Nina Hooimeijer fraaie banen aangeboden. Maar haar hart gaat pas gloeien als zij in 2012 hoort over jazzpodium Bird. Een podium voor zwart-georiënteerde muziek. Dat ontbreekt in Rotterdam. Er is een locatie, maar nog geen huurcontract. ,,Ik ben als investeerder ingestapt, en als aandeelhouder en directeur daarmee meteen ook rustig aan de slag gegaan.”

Bird is niet alleen een podium voor muziek, er is een restaurant en club. Recent opent de ondernemer een tweede zaak in de havenstad: een cocktailbar. Vorig jaar wordt Nina gekroond als Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. Bij Bird vindt zij de liefde terug ('Ik ben weer gaan voelen. Ging van mijn hoofd naar mijn buik') en vindt de zakenvrouw zichzelf terug. ,,Ik besta tot andere mensen. Sommigen vinden het heerlijk alleen op een berg te zitten. Om zich heen te kijken en te denken, ik vind het goed zo. Mijn geluk komt uit contact met anderen. En nee, dat hoeft niet altijd positief te zijn. Het gaat om mijn relatie tot mensen. Die vind ik enorm interessant. Ik ben bij Bird elke dag bezig met de ontwikkeling van de medewerkers.'', vertelt de ondernemer in deze podcast.

Lees ook: Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom over vrouwelijke leiders: 'Minder haantjesgedrag, minder risico’s'

Een omgeving creëren waarin iedereen zich uitgedaagd voelt

Nina Hooimeijer vertelt in deze Hart voor Zaken hoe ze Bird verder op de kaart zette, een succesvol pad bewandelt en over het - in haar ogen - juiste leiderschap. ,,Je kunt een vrije een veilige omgeving creëren maar als iedereen lekker warm in dat nest blijft zitten, bewegen ze niet. Dan gebeurt er niks. Je moet een omgeving creëren waarin iedereen zich uitgedaagd voelt en waarbij ze ook een soort honger hebben naar die ontwikkeling.”

Verdere adviezen van de Rotterdamse zakenvrouw voor collega-ondernemers en leiders? Luister deze podcast en laat je inspireren.

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Rob van den Dool (Yumeko) over leiderschap: 'Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details