Nieuws Leiderschap

5 praktische tips om snel je productiviteit te verhogen

Een chef die hoog scoort op mindfulness verbetert het welzijn van zijn medewerkers en hun werk-privébalans en verhoogt ook hun productiviteit, schrijft Het Laatste Nieuws. Zo pas je mindfulness toe in de praktijk.

HLN | Foto: Pixabay 14 januari 2019

Productiviteit mindfulness

Leidinggevenden op cursus mindfulness sturen

Voor bedrijven is het in eerste instantie vooral interessant om de leiding- gevenden op cursus mindfulness te sturen. Dankzij hun voorbeeldfunctie kan hun menselijke en zorgzame aanwezigheid een stabiele basis vor- men voor een gezondere organisatie. Een chef die hoog scoort op mind- fulness verbetert het welzijn van zijn medewerkers en hun werk-privéba- lans en verhoogt ook hun performantie. Uit studies blijkt bovendien dat vooral jonge, nog wat onervaren leidinggevenden na zo'n opleiding vaak een substantiële vooruitgang boeken.

Mindfulness-training moet op vrijwillige basis

Deelname aan een training mindfulness moet altijd op vrijwillige basis te gebeuren. Niet iedereen heeft er nood aan of wil er ook daadwerkelijk mee aan de slag. Als je weinig of niet gemotiveerd bent, begin je er beter niet aan. Een klassiek programma loopt over acht weken, duurt telkens drie uur per sessie, en vraagt daarnaast nog om dagelijkse oefeningen.

Lees ook: Wereldkampioen boksen runt in dagelijks leven wellnesscenter

creëer een mindfulvriendelijk klimaat

Mindfulnesstrainingen kunnen maar met succes naar de werkvloer worden vertaald als de hele organisatie dat actief ondersteunt. Kleine gedragsveranderingen maken daarbij al een groot verschil. Kies bijvoorbeeld bewust voor meer 'singletasking', laat je mailbox niet permanent open staan en haal tijdens meetings de gsm's van tafel.

Ziekenfondsen betalen mindfulnesscursussen terug

Mindfulness zorgt voor een hogere jobtevredenheid, een grotere bevlogenheid op de werkvloer en verlaagt het risico op emotionele uitputting. De medewerkers blijven gezonder en productiever en ze nemen beter onderbouwde beslissingen. Goed om te weten: veel ziekenfondsen betalen mindfulnesscursussen tegenwoordig gedeeltelijk terug. Mensen met ernstige problemen, zoals een burn-out of een (klinische) depressie, zoeken wel best eerst individuele professionele hulp.

Lees ook: Mediteren op het werk goed voor productiviteit

Zet mindfulness op de juiste manier in

Aangezien mindfulness in grote mate op zelfhulp steunt, komen organisaties al eens in de verleiding om het ook aan te bieden om mensen beter bestand te maken tegen een onredelijk hoge werkdruk of om de negatieve effecten van een herstructurering te verzachten. Dat kan uiteraard nooit de bedoeling zijn. Een keuze voor mindfulness moet altijd gepaard gaan met de juiste waarden en doelstellingen. Het ontslaat werkgevers dus niet van de verantwoordelijkheid om een samenhangend hr-beleid te ontwikkelen en stressgerelateerde klachten op de werkvloer structureel aan te pakken.

Vijf tips om je team mindful te laten werken

  1. Leidinggevenden op cursus mindfulness sturen

  2. Mindfulness-training moet op vrijwillige basis

  3. creëer een mindfulvriendelijk klimaat

  4. Ziekenfondsen betalen mindfulnesscursussen terug

  5. Zet mindfulness op de juiste manier in